Menü ≡

Etna: megkezdődött a síszezon a vulkánon

2018.02.12. | Szerző: Bata Attila
Hosszú-hosszú várakozás után vasárnap végre beindították a sílifteket az Etna északi oldalán és megkezdődött az idei síszezon a tűzhányó oldalában. A hétvégén komoly havazás kerekedett a mediterrán térségben, ebből részesültek a dél-olasz síterepek, többek közt az Etna két oldala is.
h i r d e t é s
A hétvégén ismét havazott a Földközi-tenger környékén. Észak-afrikai (marokkói és algériai) hegyekben is hullott a hó, de a havazás átterjed a dél-olasz részre is. Talán meglepő, de itt is találhatók síterepek. Persze adottságok tekintetében az itteni síterepek nem vehetik fel a versenyt az Olasz-Alpok vagy akár az Appenninek sípályáival.

A mai helyzet az Etnán
Az olasz csizma "csőrénél" található Calabria régió több sítereppel is büszkélkedhet. Hétvégén 35-45 cm hó hullott a Sila-fennsíkon (legmagasabb pontja 1928 méter). Sokan is látogattak ki Camigliatello Silano (1368-1765 m) vagy Trepido’ di Cotronei síterepeire.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A szombati havazás után meghirdették a nyitást vasárnapra az Etna északi oldalán. Az itteni négy liftből hármat be tudtak indítani, a pályákat 20-30 cm hó borította. A síterep a freeridereknek is nyújt tájékoztatást. Eszerint 2500 méteren 40 cm, 3000 méteren 50 cm vastag a hó a tűzhányó oldalában.

A déli oldal pályáin csak 5-10 cm vastag a hó, itt még nem lehet síelni.

Az adatok szerint az Etna szezononként 15-20 napon át fogadja a síelőket. Idén a szezon kissé később kezdődött a szokásosnál. Decemberben és januárban is havazott a régióban, azonban akkor csak fehér foltok borították a tűzhányót. Tegnap óta teljesen fehérbe öltözött az Etna.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »