Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ex-jugó helyzet: Szlovénia 130 cm, Horvátország 66 cm

2012.12.03. Bata Attila

Ex-jugó helyzet: Szlovénia 130 cm, Horvátország 66 cm Tényleg nem gondoltuk volna, hogy a decemberi elejei nagy havazások egyik nyertese a déli régió lesz. A volt jugoszláv tagköztársaságok közül természetesen az Alpokba belógó Szlovénia kapta a legtöbb havat, de a szokásosnál is több a hó Horvátországban. Szerbiába és Montenegróba is megérkezett a havazás.
Szlovéniában Kredaricán találjuk az ország legmagasabbra épített meteorológiai állomását, itt ma reggel 130 cm vastag havat mértek. A Júliai-Alpok egyik ismert síterepén, a Vogel-csúcs alatt pedig már 45 cm vastag a hó. Általában 1500 méteres magasságban 20-40 cm vastag a hó, 2000 méter felett pedig már méteres. Itt utoljára szombaton havazott, de kedden és szerdán további 15-25 cm hó eshet a szlovén hegyekben. Nem csak a hegyekben, hanem az alacsonyan fekvő részeket is hó borítja Szlovéniában, a fővárost, Ljubljanát például 3 cm.

Kredarica (Szlovénia)
Kredarica (Szlovénia)
Horvátországban napról napra hízik a hóréteg, a Velebit-hegységben található Zavizán-csúcs (1678 m) melletti meteorológiai állomásnál (1594 m) már 66 cm havat jelentettek. Horvátország legmagasabban fekvő településén (Begovo Razdolje - 1060 m) már 63 cm vastag a hóréteg. A Zágráb melletti Sljeme-hegyen, ahol a januári Világkupa-síversenyeket rendezik is tartja magát a havazás, 25 cm esett ma reggelig.

Kope (Szlovénia)
Kope (Szlovénia)
Bosznia-Hercegovina lassan, de biztosan építi hórétegét. A hegyekben 2000 méter felett egységesen 10-15 cm vastag hó gyűlt össze az előző napokban. Itt is várható további havazás a következő napokban.

Az első nagyobb havazás megérkezett Szerbiába is. Itt a legtöbb havat a Zlatibor-hegységben (Dinári-Alpok – 1496 méter) mérték 25 centiméterrel. Az ország legjobban kiépített síterepén, Kopaonikon eddig 9 cm hó esett.

Ha kisebb mértékben is, de havazott Montenegróban is. Itt a néhány évvel ezelőtt nyugati színvonalúra átépített Kolasin terepén havazott egy kicsit. Valamivel több, öt centiméter hullott a Durmitor síterepén, Zabljakon.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.