Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: ez volt az eddigi legszárazabb december

2016.01.04. Stánicz Balázs

Időjárási szélsőségekkel búcsúzott a december Ausztriában. Az 1856-os mérések óta soha nem volt ilyen száraz, csapadékmentes a december. Vannak olyan síterepek, ahol egész hónapban nem esett semmi csapadék. Karintiában és Kelet-Tirolban a legrosszabb a helyzet.

Nem volt mínusz 1600 méteren

Igaz az újév némi havazással köszöntött be, a december katasztrofálisan ért véget az osztrák hegyekben. 1825 óta ez volt a legmelegebb december, az átlagnál 2,8 fokkal melegebb. A felső-osztrák Feuerkogelen (1608 m) egyetlenegy napon sem süllyedt 0 fok alá a hőmérő higanyszála. A síterepen 1930 óta végeznek méréseket, a mostani december rekordot írt. Különösen meleg volt a hegyekben, a tiroli Hahnenkammon (1794 m) +3,6 fokos, míg a karintiai Villacher Alpén (2164 m) +1,7 fokos havi átlagokkal búcsúzott a december. A Villacher Alpén így a mostani hónap jelentősen túlszárnyalja az eddigi legmelegebb, 1971-es decembert, akkor -1.7 fokkal zártak.

Kitzbühelben újra megnyitották a hegyi kerékpár pályákat

Karintia: két hónap alatt csak 2 mm csapadék

Nem csak meleg, hanem száraz idő jellemezte az év utolsó hónapját. 1865 óta nem esett ilyen kevés csapadék, átlagban a havi csapadék 80 %-a hiányzott. Különösen száraznak bizonyult az ország déli része, Karintiában Döllachban november és december hónapokban mindösszesen 2 mm csapadékot regisztráltak. Az extrém aszály miatt több helyütt tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe Ausztriában, az utóbbi napokban több helyütt erdőtüzek pusztítottak az országban.

Tiroli Seefelden egész hónapban nem esett a hó

Az enyhe és száraz december a hótakaróra is kihatással volt, 1400 méter alatt egész Ausztria hómentesen zárta az évet. A tiroli Seefelden (1182 m) az egész hónapban nem esett hó, ilyenre az 1930-as mérések óta nem volt példa. Egy átlagos decemberben 26 napig borítja hó a tájat és 80 cm hó esik. A 3000 méter feletti Sonnblicken decemberre 250 cm hó jön össze, idén csekély 20 cm. Karintiában vannak olyan síterepek, ahol november óta nem esett csapadék, az itteni hegyek meglehetősen nagy magasságokban, jóval 2000 méter felett is teljesen hó mentesek.

366 %-kal több napsütés az átlagnál

Az extrém időjárásnak egyetlenegy pozitívuma volt, a napsütés. Az elmúlt december a legnaposabbnak számít a feljegyzések óta, a Villacher Alpén 226 órán keresztül élvezhettük a napsütést, míg a völgyekben az alsó-osztrák Weitra lett a legnaposabb. Az átlaghoz képest 366 %-kal többet sütött a Nap.
KOMMENTEK
Chopoker | 2016.01.04. 10:43
"...a december katasztrofálisan ért véget az osztrák hegyekben....
...A felső-osztrák Feuerkogelen (1608 m) egyetlenegy napon sem süllyedt 0 fok alá a hőmérő higanyszála."

Jól értelmezem, hogy ez azt jelenti, hogy még az év legutolsó napjain sem?
Stani | 2016.01.11. 21:12
december 30-án jött ki a jelentés, így 31-e nincs benne, de ha jól rémlik az év utolsó napja sem éppen a tél jegyében telt el.

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.