Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Extrém sílesiklást tervez a Lenin-csúcsról Héjja Bálint

2019.06.26. MTI

Extrém sílesiklást tervez Héjja Bálint hegymászó a Kirgizisztán és Tádzsikisztán határán fekvő 7134 méteres Lenin-csúcsról, másik nevén Ibn Szína-csúcsról.
Kép: Héjja Bálint / Facebook
Kép: Héjja Bálint / Facebook
A Kalifa Alpin Csapat tagja elmondta, hogy a lesiklásra legkorábban július közepén kerülhet sor. Az expedíció június 29-én indul, majd a mintegy kéthetes akklimatizációs időszak után kísérőjével, Lengyel Ferenc hegymászóval együtt indul el a Pamír-hegységben lévő csúcsra.

Héjja Bálint tervei szerint a 7100 méteres magasságból két órán belül mintegy 2500 méteres szintkülönbséget hidal majd át sílécen a hegy északi, Kirgizisztánhoz tartozó részén.

Hozzátette: a hegycsúcsra felfelé menet folyamatosan figyeli, felderíti a lesiklásra leginkább alkalmas és egyúttal biztonságos útvonalakat. "Ez akkor is szükséges, ha valaki helyismerettel rendelkezik" - jegyezte meg arra is kitérve, hogy először jár majd a Lenin-csúcson.

Szavai szerint terve legnagyobb kihívása, hogy a több mint 7000 méteres magasságú hegy megmászása után következik csak a fizikai megterhelés java. "Olyan állapotban kell felérnem a csúcsra, hogy utána jön a neheze" - fogalmazott. Héjja Bálint arra számít, hogy a csúcsgerinc le lesz fagyva, s emiatt - mint mondta - "nagyon kontrollált síelést kell majd bemutatnom" (.) "egy esés elég erős következményekkel járhat".

A lesiklás szempontjából ideálisnak a "nem teljesen friss, nem mély és nem lavinaveszélyes" havat nevezte Héjja Bálint. "Ezen a hosszú útvonalon lesznek lefagyott, mélyebb részek, az ereszkedés végén pedig olvadt hó is" - érzékeltette kihívásokat a hegymászó.

A lesiklás alatt csupán hordozható adóvevővel biztosítják a nyomvonalat a hegy alacsonyabban fekvő részeiről; drón vagy egyéb technikai segédeszköz és mentő légi jármű igénybevételére nem lesz lehetőség abban a magasságban - mutatott rá Héjja Bálint.

Mint közölte, az expedíció előtt rengeteg hegymászással, síeléssel és futással készül, a helyszínen pedig az akklimatizáció következik, amelyet szintén a felkészülés részének tekint a sportoló. Héjja Bálint jelezte azt is, hogy a lesiklást sportkamerával rögzíti, a felvételeket pedig az expedíció után közzéteszi.

A 29 éves sportoló nevéhez a többi között a Kaukázus 5047 méteres magasságú Kazbek-csúcsának délkeleti direkt útján végrehajtott első magyar megmászása és a szintén kaukázusi Ortsveri (4365 méter) északi falának ugyancsak első magyar meghódítása fűződik.
KOMMENTEK
bouquetk | 2019.06.27. 08:04
Neki ez simán meglehet. A technikai tudása megvan, és nem egy túlaggódós fajta. Ez lejön az eddigi mászásaiból is, de láttam két éve a Tátrában sível is. A Tengerszem csúcs láncos szakaszán a Békás tó felett lesízett. Úgyhogy hajrá Bálint!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.