Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

A szlovák elnök simán lesíel a Tátra katlanjában

2017.02.02. | Szerző: Bata Attila
Nem akármilyen síelős videót tett ki közösségi oldalára, Andrej Kliska, a jelenlegi szlovák köztársasági elnök. A videóban az látható, hogy az elnök és társai egy meredek magas-tátrai katlanban síelnek le. Ehhez a teljesítményhez az átlagnál jobb sítudás szükséges, csak haladóknak ajánljuk.
h i r d e t é s
Poprádi születésűként talán nem véletlen a szlovák elnök vonzódása a síeléshez. A hétvégén egy videót tett ki közösségi oldalára, ahol a hazai (szlovákiai) síelésre bátorítja honfitársait. Mesél a Kő-pataki-tó csodálatos környezetéről, majd lecsúsznak egy meredek völgykatlanban. A poszt végén felteszi a kérdést, hogy hol síelnek?

Szakemberek szerint a Lomnici-nyeregbe érkező kétszemélyes ülőlifttől nem messze található Kartárik völgykatlanban síelnek le. Ez a szűkülő és meredek katlan csak a tapasztalt síelőknek ajánlott. Megfelelő hóviszonyok esetén jókat lehet benne csúszni, azonban a lavinaveszélyre fokozottan figyelni kell. Ha a katlanban megindul a hótömeg, kevés helyre lehet menekülni, az utóbbi években számos (halálos) baleset történt ezen a helyen.

Pirossal az útvonal. Ábra: http://skialp.hiking.sk/
A "Síeljünk itthon!" felhívásra rengeteg hozzászólás érkezett, többen kifogásolták a szlovák síterepek színvonalát és a magas árakat. 
2017.02.02. 08:17:59 csabor
Szegény testőrök!
2017.02.02. 09:42:30 bouquetk
Apró szépséghiba, hogy a TANAP látogatási rendje (ilyen is van nekik!) szerint itt nem megengedett a síalpinista tevékenység (ezt ők így hívják). Persze a saját hülye szabályaikat ők sem tartják be.
2017.02.02. 10:25:53 minerel
inkább csak annyi, hogy nem mehet boldog boldogtalan sítúrázni csak aki egy szervezet tagja. Erősen védi a Tátrát a Tanap, szerintem nagyon helyesen.
2017.02.02. 11:09:37 bouquetk
Egyrészt tagja kell legyél egy hegymászó szervezetnek, az az alap. De ettől függetlenül vannak területi előírások, konkrétan megmondják, hogy hol lehet sí-túrázni, meg mikor. Már mér ne mehetne boldog-boldogtalan sí-túrázni? Ezekért a szabályokért nem járok már ide.
2017.02.02. 13:42:24 minerel
Anno úgy nézett ki a Tátra mint egy szemétdomb. A szigorításoknak hála azért van javulás nem kicsi. Mászni, sítúrázni már 10+éve is igazolvánnyal lehetett csak.
2017.02.02. 14:15:20 bouquetk
Mivel kb. 35 éve járok ide, van egy kis rálátásom. A szabályok régen is szigorúak, és ugyanilyen értelmetlenek voltak. Ami te látsz lenn, hogy szemétdomb azt az átlag turisták szórták el a turista utakon. Fenn sose volt ilyen. Szemétdomb az, hogy a felvonó leszakadt drótkötele ott rohad el, ahova leesett, hogy a Lomnici csúcsra a fentről kidobott szeméthegyen kell felmászni. Egyébként meg egy igazolványt 10 perc alatt lehet szerezni.
2017.02.02. 21:34:38 minerel
igazad lehet bár én nem 35 csak 20éve másztam ott a hegyeket a MHSSZ tagjaként de tényleg lövésem sincs az egészről. Igaz a TANAP-os emberkék biztos csak viccelődtek amikor találkoztunk velük bőven a turistaútakon túl és vehetünk tőlük képeslapot, cserébe leviszik a nálunk lévő szemetet. Panaszkodtak, hogy rengeteg szemetet hagynak fent a hegymászók. Nem a turisták a hegymászók de mondom lehet csak viccelődős kedvükben voltak hisz minden lehetséges :-)
2017.02.04. 07:31:31
betarthatatlan szabályok. az egy dolog hogy azálltal hogy igazolvány kell(ami csak minimál pénz kérdése,semmi más) várhatóan nem edző cipőben vágsz neki a magasT kuloárjainak. De hogy meghatáozva van az hogy hol mozoghatsz, irreális, és nem is tartják be szlovákok se.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »