Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A szlovák elnök simán lesíel a Tátra katlanjában

2017.02.02. Bata Attila

Nem akármilyen síelős videót tett ki közösségi oldalára, Andrej Kliska, a jelenlegi szlovák köztársasági elnök. A videóban az látható, hogy az elnök és társai egy meredek magas-tátrai katlanban síelnek le. Ehhez a teljesítményhez az átlagnál jobb sítudás szükséges, csak haladóknak ajánljuk.
Poprádi születésűként talán nem véletlen a szlovák elnök vonzódása a síeléshez. A hétvégén egy videót tett ki közösségi oldalára, ahol a hazai (szlovákiai) síelésre bátorítja honfitársait. Mesél a Kő-pataki-tó csodálatos környezetéről, majd lecsúsznak egy meredek völgykatlanban. A poszt végén felteszi a kérdést, hogy hol síelnek?

Szakemberek szerint a Lomnici-nyeregbe érkező kétszemélyes ülőlifttől nem messze található Kartárik völgykatlanban síelnek le. Ez a szűkülő és meredek katlan csak a tapasztalt síelőknek ajánlott. Megfelelő hóviszonyok esetén jókat lehet benne csúszni, azonban a lavinaveszélyre fokozottan figyelni kell. Ha a katlanban megindul a hótömeg, kevés helyre lehet menekülni, az utóbbi években számos (halálos) baleset történt ezen a helyen.

Pirossal az útvonal. Ábra: http://skialp.hiking.sk/
Pirossal az útvonal. Ábra: http://skialp.hiking.sk/
A "Síeljünk itthon!" felhívásra rengeteg hozzászólás érkezett, többen kifogásolták a szlovák síterepek színvonalát és a magas árakat. 
KOMMENTEK
csabor | 2017.02.02. 08:17
Szegény testőrök!
bouquetk | 2017.02.02. 09:42
Apró szépséghiba, hogy a TANAP látogatási rendje (ilyen is van nekik!) szerint itt nem megengedett a síalpinista tevékenység (ezt ők így hívják). Persze a saját hülye szabályaikat ők sem tartják be.
minerel | 2017.02.02. 10:25
inkább csak annyi, hogy nem mehet boldog boldogtalan sítúrázni csak aki egy szervezet tagja. Erősen védi a Tátrát a Tanap, szerintem nagyon helyesen.
bouquetk | 2017.02.02. 11:09
Egyrészt tagja kell legyél egy hegymászó szervezetnek, az az alap. De ettől függetlenül vannak területi előírások, konkrétan megmondják, hogy hol lehet sí-túrázni, meg mikor. Már mér ne mehetne boldog-boldogtalan sí-túrázni? Ezekért a szabályokért nem járok már ide.
minerel | 2017.02.02. 13:42
Anno úgy nézett ki a Tátra mint egy szemétdomb. A szigorításoknak hála azért van javulás nem kicsi. Mászni, sítúrázni már 10+éve is igazolvánnyal lehetett csak.
bouquetk | 2017.02.02. 14:15
Mivel kb. 35 éve járok ide, van egy kis rálátásom. A szabályok régen is szigorúak, és ugyanilyen értelmetlenek voltak. Ami te látsz lenn, hogy szemétdomb azt az átlag turisták szórták el a turista utakon. Fenn sose volt ilyen. Szemétdomb az, hogy a felvonó leszakadt drótkötele ott rohad el, ahova leesett, hogy a Lomnici csúcsra a fentről kidobott szeméthegyen kell felmászni. Egyébként meg egy igazolványt 10 perc alatt lehet szerezni.
minerel | 2017.02.02. 21:34
igazad lehet bár én nem 35 csak 20éve másztam ott a hegyeket a MHSSZ tagjaként de tényleg lövésem sincs az egészről. Igaz a TANAP-os emberkék biztos csak viccelődtek amikor találkoztunk velük bőven a turistaútakon túl és vehetünk tőlük képeslapot, cserébe leviszik a nálunk lévő szemetet. Panaszkodtak, hogy rengeteg szemetet hagynak fent a hegymászók. Nem a turisták a hegymászók de mondom lehet csak viccelődős kedvükben voltak hisz minden lehetséges :-)
| 2017.02.04. 07:31
betarthatatlan szabályok. az egy dolog hogy azálltal hogy igazolvány kell(ami csak minimál pénz kérdése,semmi más) várhatóan nem edző cipőben vágsz neki a magasT kuloárjainak. De hogy meghatáozva van az hogy hol mozoghatsz, irreális, és nem is tartják be szlovákok se.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.