Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ezt látni kell: üvegkabin repít fel a svájci hegyekbe

2024.06.30. Bata Attila

Európa legizgalmasabb felvonóit az utóbbi időben a svájci hegyekben adták át. Ezúttal egy teljesen üvegborítású nagykabinos lift épült Grimentz-Zinal síterepén. A kabinból korlátlan kilátás nyílik minden irányba, az üvegpadló miatt még lefelé is. Szédülősöknek csak óvatosan!
Újabb mestermunkát adták át Svájcban. 2700 méteres magasságban megnyílt a lélegzetelállító kilátást és kulináris élményeket kínáló Espace Weisshorn vendéglő. Ide eljutni is nagy élménynek ígérkezik. A svájciak rátettek még egy lapáttal: egy hatalmas, üvegborítású kabin szállítja ide a vendégeket.
A régi 125 fős kabinok helyére érkezett a két, új „üvegkalitka”. A korábbi, 2013-ban üzembe helyezett kabinoknak nemcsak a külsején változtattak, hanem a kapacitásán is. A mostani kabinok 80 főt képesek szállítani – papíron. Gyakorlatban csak 50 utast, hiszen a lifttársaság korlátozta az utasok számát a nagyobb élmény érdekében. Vagyis, nem kell egy teli kabinban zsúfolódni az utazás alatt. Minden utasnak lesz elég helye és ideje, hogy a kabin különböző pontjairól élvezze a kilátást. A kabin két végében un. teraszokat alakítottak ki, ahonnan tényleg csak fokozni lehet az élményt.
Az Alpine Top névre elkeresztelt felvonó kabinjait az osztrák Doppelmayr svájci leányvállalata, a Garaventa tervezte, ahogy szokás szerint ők tervezik az összes „ülőalkalmasságot” az osztrákok felvonóin. A tervezés és kivitelezés nem ment egyszerűen, de a problémákat legyőzve, két és fél év alatt elkészültek a kabinok.

A kabinpadló is üvegből készült. A belépésnél kötelező a cipőhuzat használata, a padló védelme miatt. Sokakat vonz, hogy talpuk alatt láthatják legalább száz méter mélységben a semmit, de másokat ez tarthat vissza az utazástól. Az üvegpadló már abszolút nem újdonság, több felvonón is használják. Aki a többrétegű üveget sem tartja biztonságosnak, annak csak a következő járatot kell kivárnia. A két kabin közül az egyik hagyományos padlóval készült, hogy a kevésbé bátrak pénztárcája is megnyíljon.
Apropó árak. Idény nyáron egy útra 45 svájci frankot (kb. 19 ezer forint) kóstál a felnőttjegy, gyermekeknek (15 évig) 22 CHF. Síszezonban is ezek az árak várhatók, a régiós síbérletek mellé kiegészítő jegyet kell venni.
Ehhez a vendéglőhöz érkeznek az új kabinok
Ebből is látszik, hogy ezt a csodát nem a síelőkért építették, hanem az itt is kevésbé kihasznált nyári-őszi szezon forgalmának fellendítése miatt. A cél, hogy a mostani 50-70 ezer nyári-őszi vendégszámot 100 ezer fölé emeljék. Ennek lehet az egyik fontos lépése a 1,6 millió frankos (kb. 680 millió forintos) beruházás. Az új kabinokat június 29-én adták át és október 20-ig tart a szezon.
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.