Menü ≡

Fedett sípálya épülhet Párizs mellett

2013.10.08. | Szerző: Bata Attila
Az Alpok egyik legjobb síterepeivel büszkélkedő Franciaország hamarosan megépítheti második sícsarnokát, ezúttal közel a fővároshoz egy mesterséges dombon. A létesítményt hollandok építenék meg, akiknek már van tapasztalatuk a beltéri sípályák építésében.
h i r d e t é s
2016 szeptemberében nyílhat meg az új sícsarnok. ezúttal Párizs közelében, a fővárostól 30-40 kilométerre Saint-Quentin-en-Yvelines városában. Érdekesség, hogy a közel 150.000 lakosú várost a hatvanas években kezdték el építeni a semmiből. Az építkezés egyik mellékhatása lett a város melletti domb, amelyet mesterségesen töltöttek fel. A 231 méter magasra hizlalt domb a környék legmagasabb pontja. Amikor Párizs a 2012-es nyári olimpiára pályázott és vesztett Londonnal szemben, a városban rendezték volna a pályakerékpáros, a dombon pedig a mountain bike versenyeket.

Bár olimpiát nem rendezhettek, mégis elkészült az impozáns kerékpáros központ a Velodrom, a hegyre pedig a projekt következő állomásaként egy fedett síközpontot terveztek. Ahogy a helyiek mondják, 30 év után végre rájöttek mit kezdjenek a dombjukkal. Egy hatalmas, több funkciós központban több sípálya is helyet kapna, összesen 26.000 négyzetméternyi területen, a leghosszabb pálya 320 méter hosszú és 60 méter széles lenne, a tetején 18%-os lejtéssel. Rengeteg kiszolgáló létesítmény, körülbelül 36.000 négyzetméteren épülne a pályák körül. Vendéglők, fitnesztermek, kalandpark és medencék szolgálnák ki az egész évben nyitva tartó síközpont közönségét.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az egész építkezés becsült költsége 50 millió euró, és 200 új munkahelyet teremtene a környéken. A hollandok szerint a francia síkultúra és különösen a párizsiak téli sportok iránti szeretete miatt lenne kereslet a csarnokra. (Felmérések szerint a párizsiak 28%-a aktív síelő vagy snowboardos). Ahogy ilyenkor szokásos, az ellenzők petícióval próbálták meggátolni az építkezés engedélyezését.

Saint-Quentin-en-Yvelines teljesen kikupálódott a szabadidős sportok tekintetében, a kerékpár és a síelés mellett a golf is fontos a környéken. A nagyszerű golfpályáikon rendezik például 2018-ban a Ryder kupa versenyeit. Ez az a verseny, amelyet kétévente rendeznek meg, Amerika és Európa legjobb golfosai mérkőznek meg egymással.

Franciaországban már épült egy sícsarnok még 2006-ban, Amnéville településen, közel a belga, a luxemburgi és a német határhoz.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »