Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Sílövészet: felmentették Tófalvi Évát a doppingvád alól

2016.09.09. | Szerző: MTI
Felmentette a Nemzetközi Sílövő Szövetség (IBU) a román színekben versenyző, világkupagyőztes Tófalvi Éva sílövőt a doppingvád alól - közölte pénteken a Székelyhon.ro hírportál.
Kép: Tofalvi Eva / Facebook
h i r d e t é s
Az IBU - amely áprilisban adta hírül, hogy a székelyföldi sportoló is megbukott a doppingteszten az év eleje óta tiltólistán szereplő meldoniummal - most levélben közölte Tófalvival, hogy - háromhetes márciusi felfüggesztésétől eltekintve - nem tiltja el a versenyzéstől, mivel szervezetében csak minimális mennyiségű meldoniumot találtak.

Az IBU ezek szerint csak a kivizsgálás időszakában - március 8. és 29. között - elért eredményeit törölte volna, de Tófalvi Éva azóta sem vett részt egyetlen versenyen, illetve a Román Sí Szövetség által szervezett edzőtáborban sem. A portál szerint a versenyző a IBU hivatalnokainak késlekedése miatt értesült csak most, szeptemberben a felmentő döntésről, így lemaradt a nyári felkészítőkről.

A 37 éves, csíkszeredai születésű sportolónak a március 8-án Oslóban, versenyen kívül levett mintája bizonyult pozitívnak. Tófalvi felfüggesztésekor elismerte, hogy - orvosi javaslatra - szedett a szívgyógyszerből, még mielőtt az tiltólistára került volna.

Tófalvi Éva a 2008/09-es idényben a 15 kilométeres egyéni versenyszámban nyert világkupát az ausztriai Hochfilzenben. A téli sportok egyik legeredményesebb versenyzőjeként az utóbbi két téli olimpia megnyitóján (2010-ben Vancouverben és 2014-ben Szocsiban) ő volt Románia zászlóvivője.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. A szer javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »