Menü ≡

Főn és orkán az osztrák, svájci és olasz Alpokban

2015.01.10. | Szerző: Bata Attila
Síelés szempontjából ennél rosszabb már nem is lehetne a szombati időjárás az Alpokban. A főn (a meleg szél) jelentősen megemelte a hőmérsékletet tegnap és ma, és ehhez társulnak még a jelentős erejű, 100 km/óra feletti széllökések, amelyek miatt sok helyen le kellett állítani az ülőlifteket.
h i r d e t é s
Nem is tudom melyik a rosszabb ezen a napon, talán kezdjük a széllel. Nagyon régen fordult már elő, hogy egy sí világkupa futamot az erős szél miatt kellett törölni, sajnos ma ez történt a karintiai Bad Kleinkirchheimben, így Miklós Edit sem tudott rajthoz állni lesiklásban. A holnapi verseny megrendezése is kérdéses ebben pillanatban.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Más osztrák pályákon is erős a szél. Az ülőlifteket gyakran kell leállítani az erős széllökések miatt. Még Bécsben is többször mértek 100 km/óra körüli széllökéseket a mai napon.

A svájci hegyekben is tombol a szél. A mai rekordok a MeteoNews adatai szerint: Säntis 169 km/óra, Titlis 143 km/óra és Jungfrau 141 km/óra.

Tegnap este óta a főn is jelen van a hegyekben és az alacsonyabb részeken is. Rekord közeli maximum hőmérsékleteket mértek az olaszországi Piedmont tartományban, Avigliana (Torinó mellett) ma 22,7 fokkal tetőzött a januári meleg. A hegyekben tegnap este (!) 1500 méteren 13,7 fokot, 1010 méteren pedig 18,8 fokot mutattak a hőmérők!

A jó hír, hogy hamarosan vége lesz ennek a rövid meleg periódusnak. Jövő hét elején Olaszországban ismét 10 fokkal hidegebb lesz, Ausztriában pedig már holnap estétől visszatér a tél, a hegyek északi oldalán akár 30-60 cm hó is hullhat a következő napokban. Az egyetlen zavaró tényező a szél marad, amely ugyan mérséklődik, de még mindig erős lesz kezdetben.
2015.01.11. 10:03:41 TibiF
Igen így van, tegnap a völgyben Graubünden kanton(Svájc) a völgyben 16C-t mértek, egész nap nagyon erős szél fújt.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »