Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Halálos lavinabalesetek a francia hegyekben

2008.12.08. Bata Attila

Halálos lavinabalesetek a francia hegyekben Fekete hétvégét zártak a francia síterepek, amelyeken az előző napok hatalmas havazásai után jelentősen megnövekedett a lavinaveszély. Szombaton és vasárnap is történt halálos baleset, az egyik síelő pályán kívül, a másik egy lezárt fekete pályán síelt.
Vasárnap egy 28 éves francia fiatalember szenvedett halálos balesetet Isola 2000 (Alpes-Maritimes) egyik lezárt pályáján. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a szerencsétlenül járt síelő nem vette figyelembe a síterep rendelkezéseit, és a vendégek elől lavinaveszély miatt lezárt, 2300 méter magasságban található, fekete pályán síelt két társával. A baleset dél körül történt, a másik két síelő megúszta a hóomlást. Az egyiknek sikerült kiszabadítani magát a hó alól, míg a másik szerencsére olyan helyen síelt, ahol nem került a lavina útjába. Társukat helikopterrel és nyomkereső kutyákkal keresték, de már csak a holttestét találták meg a másfél méter vastag hóomlás alatt.

Az előző napon a szavojai Arêches-on-Beaufort síterepén gyakorolta a pályán kívüli síelést egy ötfős társaság, amikor bekövetkezett a hóomlás. Négyen ki tudtak mászni a hó terhe alól, de ötödik társukra már eszméletlenül találtak rá, aki a helyszínen életét vesztette.

A lavinaveszély miatt a francia meteorológiai intézet pénteken figyelmeztetést adott ki, amelyben sehol sem javasolták a hegyi túrázást vagy az off-piste síelést. A figyelmeztetés még vasárnap este is érvényben volt.

Hómennyiség szempontjából nagyon jól kezdődött a szezon Franciaországban. Jelenleg 1200 méteren 40-50 cm, 1800 méteren 70-100 cm, és 2500 méteren 120-150 cm vastag hó található. Az előrejelzések szerint kedd estig további havazások várhatóak. Számos helyen már most jobbak a hóviszonyok, mint pl. az előző évek januárjaiban.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.