Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország: másfél méter hó és 12 terep nyitva

2013.11.22. Bata Attila

Őrületes hóviszonyokkal köszöntött be az a hét a francia Pireneusokban. Nem gleccserekről beszélünk, és már most másfél méter vastagon áll a hó a felső részeken. Nem csoda, hogy itt sorra nyitnak ki a síterepek. Nemcsak a francia, hanem a spanyol és portugál síterepek is profitáltak a havazásból.
Nem lenne olyan könnyű kitalálni, ha nem ebbe a cikkbe kerülne a kérdés, hogy tavaly hol hullott a legtöbb hó az európai hegyekben, de így talán egyszerűbb. A francia Pireneusokban úgy látszik, hogy novemberben minden úgy folytatódik, ahogy tavaly. A tavalyi szezonban összesen lehullott 16-17 méter hó maradványait még a júliusi Tour de France kerékpárverseny alatt is bámulhattuk.

VARS-la-Foret-Blanche / Facebook
VARS-la-Foret-Blanche / Facebook
Ezen a hétvégén már 12 síterepen lehet csúszni Franciaországban, kitűnőek a hóviszonyok, az egyik legjobb szezonkezdet az utóbbi időkben. Sok helyen, azokon a terepeken is bőven van hó (képek a galériában), ahol nem most még nyitnak ki, ugyanis a nyitáshoz nem csak hó kell novemberben.

Orcieres 1850 / Facebook
Orcieres 1850 / Facebook
Tignes, Alpe d’Huez, és Val Thorens már eddig is üzemelt. Aki gazdag oroszok nélkül akar síelni Courchevelben, az szombaton megteheti, mégpedig ingyenesen. Azon a napon nem kérnek pénzt a bérletért és a parkolásért. A magyarok körében ismertebb terepek közül szintén az első íveket lehet húzni Les 7 Laux és La Clusaz pályáin. Ez eddig hat terep, és akkor áradozzunk a Pireneusokról.

Chamrousse / Facebook
Chamrousse / Facebook
Először is Les Angles: 1 méter hó a völgyben és 1,5 méter a hegyen. Aztán La Mongie, itt már pályán kívül lehet csapatni a híres Pic du Midi környékén, freeride novemberben! Kevesebb, de garantáltan friss porhóval nyitnak az alábbi központok is: Lans en Vercors, Autrans, Meaudre és Porte Puymorens. Itt is az a helyzet, hogy sok helyen derékig ér a hó, de erre a korai nyitásra még nem készültek fel, a tavalyi szezon havas terepei közül többen csak a következő hétvégén nyitnak.

Les Angles / Facebook
Les Angles / Facebook
A Pireneusok spanyol oldala is készül, sőt még az andalúziai Sierra Nevada is megnyílik. Az Ibériai-félsziget elsőségét a tegnapi nyitással elorozta Masella síterepe, Szombaton nyit, többek közt, La Molina, Vallter és Vall de Núria a Pireneusokból. A hegység harmadik országáról, Andorráról se feledkezzünk meg. Csak a hétvégére kínál korlátozott síeléseket Grandvalira, előzetesen kell regisztrálni a neten, de a síelés ingyenes lesz.

A spanyol Baqueira-Beret még ki sem nyitott, de...
És ezzel még nincs vége a novemberi csodáknak! Portugália két tereppel (Serra da Estrela és Santa Inés) kezdi meg a szezont hétvégén. Ez is szokatlanul korai nyitásnak számít.

Grand-Tourmalet / Facebook
Grand-Tourmalet / Facebook
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.