Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Freeride-sztárok a Mont Blanc lejtőin

2011.01.27. sielok.hu

Freeride-sztárok a Mont Blanc lejtőin Mindent tökéletesen előkészítettek, csupán a friss hó hiányzott - eleinte... - a Freeride World Tour nyitó eseményén, a francia Alpokban. A szervezők azonban gyorsan, s jól döntöttek, új helyszínt kerestek, ahol végül pompás verseny kerekedett.
Az eredetileg házigazdának jelölt Chamonix helyére az utolsó pillanatban Mont Fortin északi oldalán levő Courmayeur ugrott be rendezőnek, s ott porhóval takart, minden igényt kielégítő, változatos pályák várták a versenyzőket. A 300 méter szintkülönbségű lejtő lehetővé tette, hogy három különböző starthelyet is kialakítsanak. Eltérő méretű sziklák és szirtek nehezítették a riderek dolgát, bőséges kínálatot nyújtva a kreativitásra az optimális pályaív megválasztásánál.

"Az előzetesen vártnál jóval meredekebb volt a terep, és sokkal jobb a hó minősége" - összegezte tapasztalatait a német Sebastian Hannemann, akinek nem sikerült dobogóra kerülnie az egyébként francia sikerek jegyében zajló viadalon.
Győztesek: 1. Xavier de Le Rue, 2. Jonathan Charlet , 3. Aurélien Routens
Győztesek: 1. Xavier de Le Rue, 2. Jonathan Charlet , 3. Aurélien Routens
A Freeski kategóriában a 2009-es világbajnok Aurélien Ducroz, a férfi snowboardosoknál a háromszoros vébéaranyérmes Xavier de Le Rue, a hölgyeknél Anne-Flore Marxer volt a legjobb a Mont Blanc lejtőin, s csupán a női síelők mezőnyében sikerült megszakítani a gall dominanciát: e kategóriában az amerikai Angel Collinson győzött.

További infók és videók: www.freerideworldtour.com
KOMMENTEK
peferenc | 2011.01.29. 09:16
Ennek már semmi köze a sízés szépségéhez, hiszen egy hajszálon múlik, akár az életük is. Ez már csak a pénz és a népszerűség hajhászása, úgy hogy mások testi épségét is veszélyeztetik, akik baleset esetén a mentésükre igyekeznek.
joe.t1978 | 2011.01.31. 19:24
Ezt hívják extrém sportnak.. a sízés szépsége nem arról szól, hogy kétszer lecsorogsz a kezelt pályán, aztán a nap nagy részét meg a hüttében töltöd pihegve, sörrel a kezedben. Sokkal több béna kezdőhöz kell napi szinten kimenni menteni, mint ezekhez a profikhoz.
Sokkal inkább élvezetes a síelés pályán kívül, szűzhóban, ahol nincs népünnepély a hegyen.
peferenc | 2011.01.31. 21:33
Igazad van. Áll be Te is közéjük és biztos boldog leszel, sőt még büszke is.
joe.t1978 | 2011.01.31. 21:52
azért kíváncsi lennék, hogy fiatal korodban is ilyen "öreges" volt-e a hozzáállásod a témához...
kicsit fura, hogy ilyen símúlttal ez a véleményed..

például itt ez a videó:
http://vimeo.com/16662757
ennek sincs köze a síelés szépségéhez? :)
joe.t1978 | 2011.01.31. 22:03
... és pont Neked, aki 16 évig hegymászással is foglalkoztál (mint az önéletrajzodból kiderült), nem kellene az extrám sportolókat leszólni, hiszen ezek szerint Te is az voltál.
Erről ennyit.
peferenc | 2011.02.01. 09:56
Te nagyon félreértesz. Szerintem mindenki úgy reszkírozza életét ahogy akarja, de ebből ne legyen propaganda és ne akarja azt bizonygatni, hogy egyedül Ő van a csúcson, őt kell követni, ha érvényesülni akar.
Erre ott vannak a versenypályák, melyek sajnos szintén egyre veszélyesebbé válnak a szenzáció hajhászás következtében. Hol marad a testedzés, az egészség, a szépség. Ezt nem csak a sízésre értem.
Persze fiatalon, ebben a rohanó világban, nehéz ezt megérteni, ehhez szükséges egy hosszabb élettapasztalat. Igen, fiatalon én is másképp gondolkoztam mint a szüleim, ezét is írtam neked válaszként, hogy igazad van. Hegymászó körökben van egy közmondás: "Az igazi hegymászó, az öreg hegymászó"
joe.t1978 | 2011.02.01. 19:42
ez jó... :))
Nyilván igazad van neked is, általában a hosszú élet titka nem a határok feszegetése. Biztos egy halom balfék megpróbálja majd utánuk csinálni, aztán majd csodálkoznak egy fára feltekeredve. Ugyanakkor én pl. szívesen nézek extrém videókat - nem csak síelést, hanem pl. mountainbike-os redbull rampage-t, de ettől még nem akarok leszakítani az everestről.
Egy kissé ellentmondásos amit az utolsó kommentedben írsz, mert a cikk egy extrém síversenyről szól, meghatározott terepen, profikkal.
A sima versenypályákat tekintve elég csak a múltkori kitzbüheli bukásra gondolni.. valóban egyre dúrvábbak.. de hát évtizedek óta ilyen a sísport, minden évben odaveri magát valaki. Vagy ott van pl. a halálos szánkóbaleset, ahol Nodar Kumaritashvili esett ki a pályáról.
Arra már én is rájöttem, hogy jobb az embernek visszafognia magát és egészségesen aktívan élni, mint túlpörgetnie magát, mert azt hosszú távon nem lehet csinálni.
peferenc | 2011.02.01. 20:43
Hát pont ez a bajom az egésszel, hogy VERSENYT hirdetnek, veszélyes akciókra csábítanak, sokszor felkészületlen embereket is. És ezt nem csak a sísportra értem. Örült emberek mindig voltak és lesznek akik lehetetlennek tűnő dolgokra vállalkoznak feltűnési szándékkal.
Én is elstartoltam Gellérthegyi magasságból paplanernyővel, különösebb felkészülés nélkül, de nem vertem érte a mellem és senkit nem csábítottam a követésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.