Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Friss hóban lehet síelni húsvét után Mátraszentistvánban

2021.04.06. 2021.04.08. sielok.hu | frissítve: 2021.04.08.

Erős hidegfront érkezett hajnalban nyugat felől, havazott az északi országrészben. Havas reggelre ébredt ma a Mátraszentistváni Sípark, igazi téli táj fogadja azokat, akik még síelni szeretnének húsvét után.
Ma reggeli kép - Fotó: Mátraszentistván Sípark
Ma reggeli kép - Fotó: Mátraszentistván Sípark
Április 10-ig, szombatig lehet csúszni, miután a Sípark 3+2 nap ráadással meghosszabbította a szezont.
Reggel 8.30-tól 15.30-ig fog üzemelni a síterep a rekord hosszúra nyúlt hazai síszezon utolsó napjain.
KOMMENTEK
Jeszenszky Géza | 2021.04.07. 09:08
A síterepeken a természetes hótakarót a helyi vizek felhasználásával lehet növelni és így a síidényt meghosszabbítani. Ezt egy torz szemlélet azzal ellenzi, hogy a hópótlás késlelteti a vegetáció megindulását. Ellenérv: még hazai hegységeinkben is gyakran márciusban is megmarad a természetes hó és az áprilisi havazás sem ritka, a hóvirágok csak az olvadáskor jelennek meg.
A mátrai Sípark liftéről is jól látható volt: a mesterségesen nem behavazott terepen sem “éledt föl” a fűtakaró, indult meg a vegetáció mostanáig. Kérjük a mesterséges hókészítés ellenzőit, lássák be, hogy indokolatlan a kevés hazai síterepen gátolni a síidény meghosszabbítását. Egészségünk megőrzését segíti a tavaszba nyúló sizés, a sízők pedig a természet csodálói és józan védelmezői.
Jeszenszky Géza
TZoli | 2021.04.07. 10:35
A természet csodálói és józan védelmezői pedig úgy gondolják, hogy akkor síeljünk, amikor természetes hó van. A többi az mind természet károsító hatás. Míg az áprilisi csapadék, legyen az akár természetes hó, hozzájárul a vegetáció újjáéledéséhez, addig a letömörített műhó az nagyon is káros.
barboczgabor | 2021.04.07. 11:29
Mindenben egyetértek Jeszenszky Gézával. Sőt! Remélem és szeretném, hogy Mo-n is egyre több hóágyúzási lehetőség lenne és támogatná a kormány a Mo síterületek fejlesztést, becsülettel. A nagy természetvédőktől kérdezem: hogyan és mennyire állnak ki a szemetelők, természet rongálók ellen? Csak szét kell nézni és nemcsak a hegyekben. Az az igazi természet károsítás amit látni lehet!
Cicvarek | 2021.04.08. 00:32
Igazán nagyszerű, hogy a világot sújtó járvány idején hazai döntéshozóink nem záratták be sípályáinkat, az időjárás pedig lehetővé teszi az áprilisi síelést! Kár, hogy a hétvége már nem fér bele Mszentistvánon. Érdekes, Eplényben is csütörtökön zártak, mi lehet az oka az egybeesésnek? A sípályák vegetációja egyébként egész biztosan megsínyli a téli igénybevételt, ratrakolás, wax anyagok. Lehet, hogy született már tudományos cikk is erről, ha nem, érdekes lehet ennek felmérése. Arról tudok, hogy a svájci hegyekben a turista utak mentén a biodiverzitás biztosan csökkent. De hát ez nem meglepő, ahogyan a sípályáké sem. Nem is azért megyünk oda. A síelés egyébként meggyőződésem, hogy több hívet és tevőlegesen aktív embert "formál", hogy ennek természet- és környezetvédelmi hozadéka sokkal nagyobb annál, mint amit az amúgy elenyésző arányban létező síterepeink elvesznek a természetből.
Csorosz | 2021.04.08. 00:45
A sípálya az az ami. Nem botanikus kert.
Istenem...
Szerintem szrdjük fel az aszfaltot. Is Mindenhol.
Az qrv@ra gátolja a vegetáció beindulását.
Hihetetlen, mekkora korlátjai vannak egyeseknek...
Köszönjük ezt a szezont nektek. A korrekt hozzállást a kasszától a felvonóig.
Ha nincs ez a mai helyzet, biztosan nem nálatok töltöttük volna idén a négy napunkat. Kellemesen és pozitívan csalódtunk.
Sok sikert a továbbiakban!
Jeszenszky Géza | 2021.04.08. 08:35
Norvégiában nagyon erős a természet védelme. Parlamenti vizsgálóbizottság megállapította, hogy a kaszált réteken nagy a biodiverzitás, a bokrosodó, erősödő területeken jelentősen csökken. Azt is megállapították, hogy a tömörített hó április végi eltűnésével a vegetáció gyorsan indul. Ezért kapott engedélyt az oslói Tryvann télipark sípályáinak növelésére.
Ha Magyarországon csak természetes havon lehetett volna sízni, ahogy TZoli kívánja,akkor tavaly egyetlen napon sem lett volna erre mód, idén pedig Hideghegyen és Bánkúton 15-20 havas, sízésre alkalmas nap lett volna. A mesterséges és tömörített hó semmiféle kimutatható kárt nem okoz, de jól szolgálja egészségünket edzettségünket. "Mens sana in corpore sano" - Ép testben ép lélek.
Jeszenszky Géza
Cicvarek | 2021.04.08. 12:07
A kaszálóréteken, én is úgy tudom, a vegetáció összetétele kifejezetten az ökoszisztéma előnyére változik (jó példa erre a tudományosan is vizsgált Telkibánya feletti Bohó-rét). Az erdélyi hegyekben a legeltetéses rét gazdálkodás is javítja a legelők állapotát, szemben az elhanyagolt, burjánzó területekkel. Ettől függetlenül, ahogy Eplényt elnézem síszezon után, ott nem nagyon van vegetáció. A waxok meg kifejezetten természetidegenek, bár nem tudom, mennyire károsítanak. Summa summárum, sokkal nagyobb a haszna, hogy vannak sípályák, amelyeket hóágyúznak, mintha nem lennének. Ugyanakkor, amint kinézek a hózáporos külvilágra, a globális változások egyik vélemény szerint az északi jégtakaró olvadásával, a Golf-áramlat lassulásával Európára kemény hideg teleket hoznak, akár rövid távon is. Bár ez nem jár automatikusan együtt a csapadék bővülésével, de ha van hóágyú, akkor mégis lesz hó, legalább a sípályákon...
bouquetk | 2021.04.08. 15:01
Ha tetszik, ha nem, be kell látnunk, hogy a klasszikus pályasízés hóágyúzás nélkül nem tud létezni. Én emlékszem olyan száraz, hideg telekre, amikor szinte semmi természetes hó nem volt, se nálunk, se a környező országokban. Ugyanakkor pár éve úgy ment OT-ben a teljes rendszer, hogy egy deka természetes hó nem volt. Mint minden beavatkozás biztos, hogy káros, de van egy sereg érv a másik serpenyőben is. Nyilván ezért próbálják sok helyen korlátok közé szorítani.
ttottam | 2021.04.08. 15:52
Tegnap, április 7-én voltam fent, akkor még abban a hitben, ez a zárás előtti utolsó nap. Minden dícséret a Síparknak (az alábbi kivétellel), nemcsak lehetővé tették, hogy ezekben a nehéz időkben legalább itthon élvezzük szenvedélyünket, de ezt általában segítőkészen, kedvesen tették, még a masz-nem-használatért is nagyon kulturáltan figyelmeztették a magukról időnként megfeledkezőket.
Ennek fényében különösen keserű ízt hagyott a szájakban a tegnapi zárási eset. Mivel - minden elismerést érdemlő igyekezet ellenére - a hómennyiség fogy, ezért záráskor a kijárathoz történő visszacsúszás a négyüléses tetejéről még nagy lendülettel sem igazán oldható meg, Ezért, elkerülendő a lecsatolást és gyaloglást, a tegnapi záráskor majd mindenki lecsúszott a kis Tátra-Poma aljába, s a kötélen vontatta fel magát a kijárathoz. Kényelmes, racionális, ésszerű megoldás.
Magam is így tettem, két snowboardos lány mellett, az utolsók között. Talán 15:29 lehetett amikor elkaptuk a kötelet, az ott ácsorgó liftkezelő, feltehetően látva, hoy nem kezdőkről van szó, csak ácsorgott. S talán jobban tette volna, ha ezt folytatja, s nem aktivizálja magát, ugyanis kb. kétharmad úton lehettünk, amikor MEGÁLLÍTOTTA a felvonót.
Kiléptünk, lecsatoltunk és felgyalogoltuk a maradék utat.
Lehet, hogy az óra pont akkor ütötte el a 15:30-at, és értem, hogy van egy zárási időpont. De felengedni embereket a felvonóra, majd mielőtt azok felérnének, leállítani a felvonót, ez egészen kirívóan visszataszító eset, s bizonyos vagyok benne, hogy nem szokás sípályákon. (Mondjuk egy ülőfelvonón egészen érdekes lenne.....)
Csak ezért nem írom ezt a viselkedésmódot - a pálinka meg a matyó hímzés mellé - az általam ismert hungarikumok közé, mert, ismétlem, általában kedvesek és segítőkészek a felvonókezelők, de az az "úr", aki a Pománál tegnap 15:30-kor szolgálatban volt, bizonyosan nem öregbítette a Sípark hírnevét.
Kár érte.
SíoktatóPark | 2021.04.09. 09:13
Kedves ttottam, a kollégám említette, hogy mi történt. Megállt a lift műszaki probléma miatt!! Természetesen nem kiszúrásból történt az eset. :) Ez egy nagyon félreérthető szituáció lehetett 15:30-kor. Sajnos tegnap is pont zárás környékén újból leállt a kis Poma. Sajnáljuk az esetet:(

Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Mantara Vendégház
Mátraszentlászló központjában, a mátraszentistváni Síparktól mindössze 700 méterre, 6 hálószobás vendégház várja vendégeit. 80 m2 tágas nappali, 14 fős étkező, felszerelt konyha áll rendelkezésre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.