Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gombos Károly 5. a grönlandi extrém sífutóversenyen

2014.04.07. Magyar Sí Szövetség

Olimpikonunk, Gombos Károly az Arctic Circle Race 5. helyezettje lett. A lenyűgöző grönlandi tájakon vezető sífutópálya az északi sarkkörtől 65 km-re északra húzódik. A túra 3 napos időtartama alatt összesen 160 kilométert tesznek meg a sífutók.
Fotó: ACR
Fotó: ACR
Gombos az első napon 57,7 km táv megtétele utána 6. helyen várta a folytatást, majd szakaszról-szakaszra javított eredményén. A verseny második napján negyedikként fejezte be a 45 km-es távot. A harmadik szakaszon, amely 54,6 km-es volt, még rátett egy lapáttal, és a harmadik helyen zárt. Így összetettben 5. lett az extrém sífutó versenyen. Sportolónk 12:13:40 órás idejével 20 perccel maradt el a harmadiktól.

Az Arctic Circle Race elnevezésű 3 napos maraton 1995 óta a világ legnehezebbnek tartott sífutó versenye, melyre Károly már 1 évvel ezelőtt is szeretett volna résztvenni, de egy sérülés megakadályozta ebben. Most viszont az olimpia után ez volt a fő versenye.

Gombos Károly "Charlie" a blogjában a következőket írta a versenyről:
"Egyesek szerint -26, de van aki szerint -31 fokot mértek a sátrak környékén. Az biztos hogy hideg lehetett, mert még a rajtban is -21 fok volt, pedig már jó ideje fent volt a nap. Az első órában az arcunkra fagyott a mosoly, mert az árnyékos helyeken tényleg piszok hideg volt. Főleg azokon a részeken büntetett nagyon, ahol 60 km/h-val száguldottunk lefelé. A mai napon egészen jól éreztem magam és az erőmet szépen beosztva stílusosan harmadikként értem a célba, a sokszoros összetett győztes grönlandi Martin Moller és szlovén hálótársam Klement Bauer mögött Sisimiut-ba.

A legnagyobb tisztelet úgy gondolom, hogy mégsem a győzteseknek jár. Az én szememben az igazi hősök azok az indulók és teljesítők voltak, akik minden "komolyabb" sífutó előélet nélkül teljesítették a távot. A túlsúlyos grönlandi anyuka, a 65 éves fiatalember, a közel száz kilós tunéziai adománygyűjtő, akiknek már az első nap első pár lépése is agonizáicónak tűnt, ők bárkinek leckét adhatnának küzdeni tudásból."


Gratulálunk a kiváló teljesítményéhez!
KOMMENTEK
foldesjimko | 2014.04.07. 19:36
Gratulálok!!!
Chopoker | 2014.04.10. 16:07
Óriási elismerésem! Gratulálok Karesznek!

Kissé csalódott vagyok, hogy ennyire háttérbe szorul a sífutás, illetve hogy ennyire kevés komment fűződik egy ilyen hatalmas sportteljesítményhez. Sajnos a magyar síelők 99%-ának fogalma sincs, hogy mi is az a sífutás pontosan. Persze ehhez a sporthoz sokkal több elszántság, kitartás és küzdő szellem kell, mint a többi téli sporthoz!

Én éppen ezért becsülöm a sífutókat és különösképpen a MAGYAR sífutókat. Magyarországon a sífutás lehetne az egyik alternatíva a téli sportokra...de hát erre még meg kellene érnie a tömegeknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.