Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatékonyabb hóágyúzás GPS-szel Semmeringen

2010.09.08. Bata Attila

Hatékonyabb hóágyúzás GPS-szel Semmeringen Semmering izmosabb oldalán, Stuhlecken az idei szezontól már műholdas vezérléssel működnek a hóágyúk. A síterep közel egymillió eurót költ az új GPS-rendszer kiépítésére, amelytől hatékonyabb hógyártást és 10-15 százalékos költségcsökkenést várnak a következő években.
Az idén már nem csak „hébe-hóba” működnek Stuhleck hóágyúi, hanem egy modern rendszer figyeli, hogy mikor kell a hóágyúkat beindítani, de még fontosabb, hogy mikor kell őket leállítani, ha a hóvastagság már megfelelő.

A hóágyúzás a síterepek legnagyobb költségei közé tartozik, a legtöbb helyen mintha csak bankjegyeket szórnának közvetlenül a pályákra. A Stuhlecket üzemeltető Girardoni család szerint egy köbméter mesterséges hó előállítása körülbelül 1,3 euróba kerül, és ekkora összegnél egyáltalán nem mindegy, milyen hatékonyan tüzelnek a hóágyúk.

Az új szezonban kicserélik a 160 jelenlegi és a 10 új hóágyút kiszolgáló vízvezeték-rendszert. Már az első hóeséstől kezdve folyamatosan figyelik a pályán lévő hó vastagságát, sőt raktrakokat is felszerelik mobil eszközökkel, hogy minél pontosabb adatokat kapjanak a hóréteg vastagságáról.

A síterep körülbelül 10-15 százalékos energia-, illetve vízmegtakarítást remél az új tájékoztató rendszertől. Elmaradhatnak a felesleges hóágyúzások, kevesebb olvadó hó terheli majd tavasszal a környezetet, és az alkalmazottak az elmaradó hóágyúzások helyett több időt fordíthatnak a pályák ratrakolására.

A Girardoni család 1992 óta majdnem 40 millió eurót költött Stuhleckre, az utóbbi évek leglátványosabb fejlesztései közül kiemelkednek az 2005-ben 10 millió euróért épített liftek, valamint a 2008-ban 11 millióért épített ülőlift és a fenti panoráma vendéglő.

Stuhleck tipikusan a napijegyesekből él (magyarok, szlovákok, Bécs és Graz közeliek), akik jobbára akkor indulnak el, ha tényleg szép az idő és jók a hóviszonyok. Ez tavaly gyakran nem jött össze, így a szezonban csak 310 000 látogatót fogadtak, szemben az átlagos négyszázezres éves forgalommal.
KOMMENTEK
tibor76 | 2010.09.08. 14:11
...még jó, hogy csak rövidfilmre vágysz. :D Tán egy szelesebb nap után.
A gondolatodat folytatva: csak nehogy visszájára süljön el a dolog, és a sok adatból és mérésből majd azt fogják kiolvasni, hogy KEVÉS a hó. És akkor nem költégcsökkentés, hanem -növekedés lesz a vége. :)
blint63 | 2010.09.08. 15:33
Nem értem ezt, mi köze van a GPS-nek a hóvastagsághoz? A hóágyúk java része meg már fix...
maci-laci | 2010.09.08. 20:59
Kíváncsian várom hogyan fogja ez a pálya minőségét javítani. Amennyiben elérik azt,hogy fél nap után nem lesz tükör jég az alsó rész akkor azt mondom, hogy OK. Margón jegyzem meg elég szkeptikus vagyok.
Nagy Krisz | 2010.09.09. 11:55
Annyi köze lehet a GPS-nek a hóvastagsághoz, hogy a komolyabb berendezésekkel nem csak horizontális pontokat tudnak centiméter pontossággal bemérni, meghatározni, hanem vertikális, azaz magassági pontokat is. Gondolom a pályán rengeteg pontot vesznek fel, majd a hóval borított pályán a felvett pontokra ismét rámérve meghatároható a hó vastagsága.
Stani | 2010.09.09. 18:53
Sajnos a fekvés és az éghajlati adottságok miatt is Semmeringen mindig is előfog fordulni a jegesedés. Megjegyzem ez a kompakt (műhó) egyik sajátossága sok síelő esetén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Sporthotel am Semmering csillagcsillagcsillag
Semmering - Zauberberg sípályái mellett, Stuhlecktől pedig kb. 6 km-re található ez a 3 csillagos szálloda. Wellness: medence, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Gesslbauer
45 ágyas családi fogadó nagyjából félúton Semmering-Stuhleck (2,5 km) és Semmering-Hirschenkogel (3 km) között. 2, 3 és 4 ágyas szobák reggelivel, szauna, pihenőterem és sószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Cafe-Pension s`Platzl csillagcsillag
A panzió Spital am Semmering település főutcáján fekszik, közúton mindössze 450 m-re Stuhleck sípályáitól. A ház aljában kávézó, míg a felső részén 2, illetve 2+1 ágyas szobák, illetve egy 6 fős apartman található. Ellátás: reggeli, vacsora. Parkoló, Wi-Fi, sítároló, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.