Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatékonyabb hóágyúzás GPS-szel Semmeringen

2010.09.08. Bata Attila

Hatékonyabb hóágyúzás GPS-szel Semmeringen Semmering izmosabb oldalán, Stuhlecken az idei szezontól már műholdas vezérléssel működnek a hóágyúk. A síterep közel egymillió eurót költ az új GPS-rendszer kiépítésére, amelytől hatékonyabb hógyártást és 10-15 százalékos költségcsökkenést várnak a következő években.
Az idén már nem csak „hébe-hóba” működnek Stuhleck hóágyúi, hanem egy modern rendszer figyeli, hogy mikor kell a hóágyúkat beindítani, de még fontosabb, hogy mikor kell őket leállítani, ha a hóvastagság már megfelelő.

A hóágyúzás a síterepek legnagyobb költségei közé tartozik, a legtöbb helyen mintha csak bankjegyeket szórnának közvetlenül a pályákra. A Stuhlecket üzemeltető Girardoni család szerint egy köbméter mesterséges hó előállítása körülbelül 1,3 euróba kerül, és ekkora összegnél egyáltalán nem mindegy, milyen hatékonyan tüzelnek a hóágyúk.

Az új szezonban kicserélik a 160 jelenlegi és a 10 új hóágyút kiszolgáló vízvezeték-rendszert. Már az első hóeséstől kezdve folyamatosan figyelik a pályán lévő hó vastagságát, sőt raktrakokat is felszerelik mobil eszközökkel, hogy minél pontosabb adatokat kapjanak a hóréteg vastagságáról.

A síterep körülbelül 10-15 százalékos energia-, illetve vízmegtakarítást remél az új tájékoztató rendszertől. Elmaradhatnak a felesleges hóágyúzások, kevesebb olvadó hó terheli majd tavasszal a környezetet, és az alkalmazottak az elmaradó hóágyúzások helyett több időt fordíthatnak a pályák ratrakolására.

A Girardoni család 1992 óta majdnem 40 millió eurót költött Stuhleckre, az utóbbi évek leglátványosabb fejlesztései közül kiemelkednek az 2005-ben 10 millió euróért épített liftek, valamint a 2008-ban 11 millióért épített ülőlift és a fenti panoráma vendéglő.

Stuhleck tipikusan a napijegyesekből él (magyarok, szlovákok, Bécs és Graz közeliek), akik jobbára akkor indulnak el, ha tényleg szép az idő és jók a hóviszonyok. Ez tavaly gyakran nem jött össze, így a szezonban csak 310 000 látogatót fogadtak, szemben az átlagos négyszázezres éves forgalommal.
KOMMENTEK
tibor76 | 2010.09.08. 14:11
...még jó, hogy csak rövidfilmre vágysz. :D Tán egy szelesebb nap után.
A gondolatodat folytatva: csak nehogy visszájára süljön el a dolog, és a sok adatból és mérésből majd azt fogják kiolvasni, hogy KEVÉS a hó. És akkor nem költégcsökkentés, hanem -növekedés lesz a vége. :)
blint63 | 2010.09.08. 15:33
Nem értem ezt, mi köze van a GPS-nek a hóvastagsághoz? A hóágyúk java része meg már fix...
maci-laci | 2010.09.08. 20:59
Kíváncsian várom hogyan fogja ez a pálya minőségét javítani. Amennyiben elérik azt,hogy fél nap után nem lesz tükör jég az alsó rész akkor azt mondom, hogy OK. Margón jegyzem meg elég szkeptikus vagyok.
Nagy Krisz | 2010.09.09. 11:55
Annyi köze lehet a GPS-nek a hóvastagsághoz, hogy a komolyabb berendezésekkel nem csak horizontális pontokat tudnak centiméter pontossággal bemérni, meghatározni, hanem vertikális, azaz magassági pontokat is. Gondolom a pályán rengeteg pontot vesznek fel, majd a hóval borított pályán a felvett pontokra ismét rámérve meghatároható a hó vastagsága.
Stani | 2010.09.09. 18:53
Sajnos a fekvés és az éghajlati adottságok miatt is Semmeringen mindig is előfog fordulni a jegesedés. Megjegyzem ez a kompakt (műhó) egyik sajátossága sok síelő esetén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hirschenhof Apartmanház
A 90 férőhelyes apartmanház a Semmering-Stuhleckre vezető négyülős lift alsó állomásától 300 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Althammerhof
Az Althammerhof modern, 60 m²-es jól felszerelt apartmanokat kínál egy családi juhtenyésztő farmon, Semmering-Hirschenkogeltől kb. 13 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Gesslbauer
45 ágyas családi fogadó nagyjából félúton Semmering-Stuhleck (2,5 km) és Semmering-Hirschenkogel (3 km) között. 2, 3 és 4 ágyas szobák reggelivel, szauna, pihenőterem és sószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.