Menü ≡

Halálos tragédia: kabinos lift zuhant földre Olaszországban

2021.05.23. | Frissítve: 2021.05.24. | Szerző: Bata Attila
Szörnyű tragédia történt ma délután Olaszországban, a Lago Maggiore melletti Mottarone-hegyen. Legfrissebb hírek szerint egy földre zuhant kabinban 15-en utaztak, közülük 13-an azonnal életüket vesztették, két gyermeket kórházba szállítottak.
h i r d e t é s
A baleset délután egy óra környékén következett be, amikor a kabin a hegyállomáshoz közelítve, nem sokkal az utolsó tartóoszlop előtt a földre zuhant. Ezen a ponton a kabin egyik legmagasabb pontján halad a talajhoz képest, így az utasoknak szinte alig volt esélyük a túlélésre.

A hegyimentők beszámolója szerint a kabin súlyosan megrongálódott, ahogy jelentős magasságból a mentés szemponjából nehezen megközelíthető hegyoldalba zuhant. 13-an azonnal meghaltak, két gyermeket életveszélyes sérülésekkel szállítottak a torinói kórházba. Később az egyik gyermek belehalt sérüléseibe. Egy ötéves gyermek életéért még küzdenek az orvosok.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A kabinos liftet 1970-ben adták át, azóta többször is átépítették. Az útvonal két részből áll. Az alsó szakasz a tó partján fekvő festői Stresa üdülőhelyről, kb. 200 tengerszint feletti magasságból indul és érkezik meg a 805 méteren található középső állomásra. Innen átszállás után a felső szakaszon lehet feljutni az 1491 méter magas csúcs közelébe. Az egyik leghosszabb kabinos liftnek számít, a két szakasz hossza közel 5,4 kilométer, kb. 20 percig tart az utazás, ami a mediterrán klímájú tóvidékről a hegyre viszi fel a turistákat. Télen a Mottarone-hegy kedvelt kis síterep 1 ülőszékes és 5 húzólifttel, valamint fantasztikus panorámával.
Legutoljára 2014-ben újították fel a felvonó teljes szakaszát. Kétévnyi szünet után 2016 augusztusában indult újra a forgalom. Idén a járványügyi korlátozások miatt sokáig nem közlekedhetett, április 24. óta szállított újra turistákat.
Szomorú aktualitás, hogy a magyarok által is fokozottan figyelt olasz kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia május 28-i futamát a környéken rendezik.

A tragédia oka még nem ismert, a rendőrség megkezdte a nyomozást.
2021.05.23. 18:28:25 csabeszka
Felfoghatatlan, hogyan ellenőrizték vajon előtte és mikor?
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »