Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Hamarosan okos síléc mondja meg, hogyan síeljünk

2018.03.12. | Szerző: Batus
A szlovén felszerelésgyártó, az Elan, azt állítja, hogy legújabb fejlesztéseként készülő okos síléce (smart ski concept) a beépített érzékelők segítségével akár azonnali adatokkal látja el a síelőt csúszás közben. Egyelőre ezt kénytelenek vagyunk elhinni, hiszen a léc még csak prototípusban létezik.
h i r d e t é s
Az okostelefonok mintájára már annyi "buta dolgot" okosítottak fel a használati tárgyak közül, hogy a fejlesztések már a sípályára is átterjedtek. Okos síszemüvegek, síbotok és bukósisakok után tényleg már csak idő kérdése volt, hogy mikor rukkol elő valaki az okos sílécekkel. Ezt az Elan idén megtette, bár ők is elismerik, hogy még nem teljesen kiforrott az ötlet, és még csak a prototípusnál tartanak.

Az elképzelés lényege, hogy a sílécekbe érzékelőket építenek be, amelyek folyamatosan küldik az adatokat. Ezeket az adatokat bluetooth kapcsolat segítésével egy füldugón keresztül akár azonnal, szóban is megkaphatja a síelő. Vagy az adatokat egy felhőben tárolják, és síelés után alaposan ki lehet elemezni, hogy mi a baj a kanyarvétellel.

A mérhető adatok közül egyelőre arról lehet hallani, hogy a kanyar megkezdése után a lécbe épített szenzorok a kanyar fázisaiban folyamatosan mérik a lécekre ható terhelést és figyelik az egyensúlyi állapotot.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az egész még kísérleti fázisban van és még tervezett időpontot sem tudunk mikor jelennek meg ezek az "okos lécek". Addig is el lehet gondolkozni egy-két dolgon. Fel kell készülni rá, hogy a síléc mondja meg, hogy mit csináljunk. Eddig úgy gondoltuk, hogy fordítva sokkal ideálisabb. Már folynak a viták, hogy ez mennyit segít abban, hogy jobban síeljek? Mindenesetre várjuk a további híreket a fejlesztésről.
2018.03.12. 19:58:33 Tobzoska
Orbitális baromság ez az "okosőrület". Ezek szerint ne lássunk, ne halljunk, ne egyensúlyozzunk, s úgy általában ne hallgassunk az érzékszerveinkre a megérzéseinkre. A tapasztalat pedig abszolúte haszonlatan dolog. Sőt ne is élvezzük a síelést, hiszen folyamatosan a szaros kütyükre kell koncentrálni.
2018.03.12. 23:54:10 Lackó
Ez egy komplett hülyeség. :-) Értelmetlen, mert valaki vagy van olyan szinten, hogy érti a síelést és oda tud figyelni a síelésére menet közben, vagy nem. Ha tud annyira, akkor ez nem kell neki, ha pedig nem tud, akkor semmire sem fog menni az utólagos kiértékelgetéssel, de még a fülébe mondott dolgokkal sem. Meg kell tanulni -leginkább szakértő segítséggel- annyira síelni, hogy már tudj a síelésedre figyelni és folyamatosan értékelni, és akkor elsörözheted ennek a felesleges marhaságnak az árát. :-)
2018.03.13. 08:17:36 Bátori István
Síeljenek vele a robotok!
2018.03.13. 19:27:04 Olasz Gergő
Lackó, szerintem nem akkora hülyeség mint elsőre gondoljuk. Ha megfelelő érzékelők vannak rajta telemetriás adatokkal lehet tudni mikor hol késik a síelő az élváltásban és a kanyar lefolyásában. Tudod direktben megmondani hol mikor kellene elől hátul terhelni, élszögnek hogy kellene állnia a kanyarodáskor.
2018.03.13. 19:47:18 zoltand19
baromság! egyébként amig van szar van veréb is! a rolexet is el lehet adni.
2018.03.13. 21:44:42 minerel
Akkor ehhez egy google szemüveg is kell, hogy az oktató az adatokat és a síelőt egyidőben lássa.
2018.03.14. 22:36:31 erichter
Gyanús, hogy az Elan nem magától találta ki a dolgot https://getcarv.com

A negatív kommenteket nem annyira értem. Vajon miért baj, ha valami objektíven megmondja, hol vannak terhelési hibák és mérhetően lehet is korrigálni. Ezt egy edző se tudja mindig, hiába kívülről nézi a versenyzőt, főleg a nem ordas nagy hibáknál.
Sérülés után is jól jön, ha vannak adatok a múltból és össze lehet hasonlítani az újakkal.
Szerintem ez jó dolog (a Carv is már az), nem érdemes üldözni. Akinek nem kell, az még biztosan fog tudni “buta” lécet venni 10-15 évig.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
KÖVESS MINKET!
facebook twitter youtube instagram
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 37 vendég és 5 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet