Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újabb havazás 30-50 cm havat hozott Ausztriában

2010.02.12. | Szerző: Bata Attila
Újabb havazás 30-50 cm havat hozott Ausztriában Szerdától csütörtökig újabb havazás borította be a hozzánk közelebbi osztrák tartományokat. A délről érkező nedves levegőnek köszönhetően a legtöbb havat most is Karintia kapta, ahol a településeken átlagosan 30 cm, néhány magasabban fekvő részen pedig 50 cm friss hó hullott.
h i r d e t é s
Lelassult a közlekedés Karintiában, ismét támadott a tél, és nem csak a hegyekben, hanem a települések magasságában is, fennakadásokat okozva a közlekedésben. A régió nagyobb városainak (Villach, Klagenfurt, Graz) környékén körülbelül 25-35 cm friss havat mértek csütörtökön, amelynek eltakarítása komoly munkát jelentett az útfenntartóknak. Érdekesség, hogy Grazban 38 cm vastag volt csütörtökön a hótakaró, amelyre 14 éve nem volt példa. A helyi útkezelő jelentése szerint az idén rengeteg munkát adott nekik a tél. A tavalyi (nagyon havas) szezonnal összehasonlítva eddig jóval több havat kellett eltakarítaniuk, több sót és zúzottkövet kellett kiszórniuk az utakra, mint tavaly ilyenkor.

A karintiai síterepek eltérő módon profitáltak a havazásból. Volt, ahol szinte alig esett, például az elég magasan fekvő Ankogelen csak 2-5 cm friss hó hullott. Azonban a legtöbb síterep 25-30 friss hóval gazdagodott, ennél is jobban jártak viszont Lavant-völgyben található síterepek. Itt majdnem fél méter friss hó esett, így Weinebene már 140 cm, Hebalm 90-100 cm, Klippitztörl és Koralpe pedig 90 cm vastag hóval várhatja a magyar síelőket a hétvégén. Érdekesség, hogy Ausztria nagy részével ellentétben, a völgyben szinte nulla a lavinaveszély, ezt a koralpei síterep vezetői erősítették meg, akik lavinaszakértőket hívtak a környékre és folyamatosan ellenőrzik a lavinaveszélyt.

Havazott Salzburg tartományban is, a legtöbb hó Lungau régióban hullott. Csütörtök reggel St. Michael településről 24 cm friss havat jelentettek. Érdekesség, hogy a tartomány nyugati oldalán, a magasabb részeken, 5-15 cm, pihekönnyű porhó (50 kg/m3) hullott. Igazán szerencsés lehetett, aki reggel még ebben síelhetett. A tartomány keleti részében több hó esett, itt a magasabb részeken 25-35 cm hullott, bár ez már a nedvesebb fajtából.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
Kapcsolódó terepcsoportok:
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »