Menü ≡

Méteres friss hó és üzemelő hóágyúk Ausztriában

2011.10.09. | Szerző: Stani
Méteres friss hó  és üzemelő hóágyúk Ausztriában Az immáron két hete tartó vénasszonyok nyarának egy pénteken érkezett markáns hidegfront vetett véget Ausztriában. Igazi télies időjárás jellemezte a hétvégén az országot; havazások, kemény mínuszok, különösen a hegyekben.
h i r d e t é s
A szeptember közepi lehűlés ismétlődött meg, ahogy akkor, most is a nyárból csapott át az időjárás a télbe. Ezúttal a havazáshoz kemény mínuszok is társultak, 3000 méteren, azaz a gleccsereken napközben is -10 fok alatt maradt a hőmérő higanyszála.

A hófelhők jótékony hatásából elsősorban a nyugati tartományok részesültek, de ezúttal Stájerországba és Karintiába is jutott a hóból. A salzburgi hegyekben 2000 méter felett vasárnapra 50-80 cm-esre hízott a frissen leesett hó vastagsága. Azonban az éllovas kétségtelenül a kelet-tiroli régió, ahol némely mérőállomások 100 cm feletti értékeket mutatnak.

75 év óta először havazott Villachban

Táncukat járó hópelyhek október 7-én, mindez a karintiai Villachban. Utoljára 1936-ban, azaz mintegy 75 éve fordult elő havazás ezen a napon a dél-ausztriai városban. Az már csak hab a tortán, hogy csütörtökön ugyanebben a városban még késő nyáriasan meleg idő honolt 25 fok - országos csúcs - körüli délutáni maximumokkal. Ott ahol egyik nap rövid ujjúban játszottak a gyerekek, most hóembert építenek.

A hirtelen jött tél alaposan meglepte a közlekedőket, ismét kisebbfajta káoszt okozva. Megannyi hegyi út csak hólánccal volt járható; láncolni kellett többek közt Katschberg, Turrach, Weinebene felé, de a Lobil és Seeberg hágónál sem ment nélküle. Később a Loibl hágót le is zárták, mivel egyre több jármű akadt el a hóban, akadályozva így a továbbjutást és a biztonságos közlekedést.

Lavinaveszély miatt lezárt utak Tirolban és Vorarlbergben

Szintén gondokat okozott a hó a két nyugati tartományban, Aurack és Kitzbühel közt átmenetileg lezárták a Thurn hágóra vezető utat, hófúvások miatt lehetetlen volt a közlekedés a Timmeljoch és Hahntennjoch útvonalakon, sőt a Silvretta alpesi útvonalat lavinaveszély végett zárták le. Vasárnap délelőtt szünetelt a vasúti közlekedés Kitzbühel és St Johann, továbbá Hochfilzen és Saalfelden közt.

Egyre több síterep kapcsolja be a hóágyút

A kellően alacsony hőmérsékletek lehetővé tették a mesterséges havazást is, kiegészítve Holle Anyó munkáját. Újra dübörögnek a hóágyúk az osztrák gleccsereken, így Söldenben, Pitztalon, Stubaion és Kaprunban is.

A gleccserek mellett a hagyományosan „korán nyitó” síparadicsomok sem akarnak lemaradni a versenyben. Már pénteken üzemeltek a hóágyúk a schladmingi síhinta terepein, Planai nagyon kitartó, itt akár már jövő hétvégén beindulhat a szezon, igaz ehhez még az is kell, hogy a jövő héten kellően hideg maradjon. Turrachon is intenzíven hóágyúznak, így az októberi nyitás egyre valószínűbb, idén is meglesz!

A tél átmenetileg visszavonulót fúj és a magasabb hegyekbe költözik, hétfőn nyugati áramlással egy melegfront éri el Ausztriát, jelentős csapadékra van kilátás, igaz havazni csak a 2000-2500 méter feletti részeken fog, ez mindenképpen jó hír a gleccsereknek, ahol tovább növekszik a hótakaró. A folytatás még bizonytalan, de a hét második felétől egy újabb hidegfront sem kizárt.
2011.10.12. 11:04:53 Dombi Hunor
Nagyszerű az őszi havazás...bakonyiak (egy ) része várja szeretettel Holle Anyót, hajrá Zirc. (Eplény Nordica)! - itt még 18°c van jelenidőben, még dér sem volt nem hogy havazás!
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó galériák:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »