Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres friss hó és üzemelő hóágyúk Ausztriában

2011.10.09. Stánicz Balázs

Méteres friss hó  és üzemelő hóágyúk Ausztriában Az immáron két hete tartó vénasszonyok nyarának egy pénteken érkezett markáns hidegfront vetett véget Ausztriában. Igazi télies időjárás jellemezte a hétvégén az országot; havazások, kemény mínuszok, különösen a hegyekben.
A szeptember közepi lehűlés ismétlődött meg, ahogy akkor, most is a nyárból csapott át az időjárás a télbe. Ezúttal a havazáshoz kemény mínuszok is társultak, 3000 méteren, azaz a gleccsereken napközben is -10 fok alatt maradt a hőmérő higanyszála.

A hófelhők jótékony hatásából elsősorban a nyugati tartományok részesültek, de ezúttal Stájerországba és Karintiába is jutott a hóból. A salzburgi hegyekben 2000 méter felett vasárnapra 50-80 cm-esre hízott a frissen leesett hó vastagsága. Azonban az éllovas kétségtelenül a kelet-tiroli régió, ahol némely mérőállomások 100 cm feletti értékeket mutatnak.

75 év óta először havazott Villachban

Táncukat járó hópelyhek október 7-én, mindez a karintiai Villachban. Utoljára 1936-ban, azaz mintegy 75 éve fordult elő havazás ezen a napon a dél-ausztriai városban. Az már csak hab a tortán, hogy csütörtökön ugyanebben a városban még késő nyáriasan meleg idő honolt 25 fok - országos csúcs - körüli délutáni maximumokkal. Ott ahol egyik nap rövid ujjúban játszottak a gyerekek, most hóembert építenek.

A hirtelen jött tél alaposan meglepte a közlekedőket, ismét kisebbfajta káoszt okozva. Megannyi hegyi út csak hólánccal volt járható; láncolni kellett többek közt Katschberg, Turrach, Weinebene felé, de a Lobil és Seeberg hágónál sem ment nélküle. Később a Loibl hágót le is zárták, mivel egyre több jármű akadt el a hóban, akadályozva így a továbbjutást és a biztonságos közlekedést.

Lavinaveszély miatt lezárt utak Tirolban és Vorarlbergben

Szintén gondokat okozott a hó a két nyugati tartományban, Aurack és Kitzbühel közt átmenetileg lezárták a Thurn hágóra vezető utat, hófúvások miatt lehetetlen volt a közlekedés a Timmeljoch és Hahntennjoch útvonalakon, sőt a Silvretta alpesi útvonalat lavinaveszély végett zárták le. Vasárnap délelőtt szünetelt a vasúti közlekedés Kitzbühel és St Johann, továbbá Hochfilzen és Saalfelden közt.

Egyre több síterep kapcsolja be a hóágyút

A kellően alacsony hőmérsékletek lehetővé tették a mesterséges havazást is, kiegészítve Holle Anyó munkáját. Újra dübörögnek a hóágyúk az osztrák gleccsereken, így Söldenben, Pitztalon, Stubaion és Kaprunban is.

A gleccserek mellett a hagyományosan „korán nyitó” síparadicsomok sem akarnak lemaradni a versenyben. Már pénteken üzemeltek a hóágyúk a schladmingi síhinta terepein, Planai nagyon kitartó, itt akár már jövő hétvégén beindulhat a szezon, igaz ehhez még az is kell, hogy a jövő héten kellően hideg maradjon. Turrachon is intenzíven hóágyúznak, így az októberi nyitás egyre valószínűbb, idén is meglesz!

A tél átmenetileg visszavonulót fúj és a magasabb hegyekbe költözik, hétfőn nyugati áramlással egy melegfront éri el Ausztriát, jelentős csapadékra van kilátás, igaz havazni csak a 2000-2500 méter feletti részeken fog, ez mindenképpen jó hír a gleccsereknek, ahol tovább növekszik a hótakaró. A folytatás még bizonytalan, de a hét második felétől egy újabb hidegfront sem kizárt.
KOMMENTEK
Dombi Hunor | 2011.10.12. 11:04
Nagyszerű az őszi havazás...bakonyiak (egy ) része várja szeretettel Holle Anyót, hajrá Zirc. (Eplény Nordica)! - itt még 18°c van jelenidőben, még dér sem volt nem hogy havazás!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.