Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás és hideg, igazi téli hétvége lesz itthon

2012.02.03. Bata Attila

A hideg levegő már napok óta elárasztotta a Kárpát-medencét, de ezen a héten végre kisebb-nagyobb mennyiségű havat is kapunk mellé. Egyelőre úgy néz ki, hogy az időzítésen lehetne egy kicsit javítani, aki itthon szombaton síelni indul, arra számíthat, hogy havazásban húzhatja az íveket.
Visegrád-Nagyvillám: tökéletes viszonyok és kevés ember
Péntek estétől egy mediterrán ciklon érkezik az országba dél felől, amely hazai viszonylatban erősnek mondható havazást hoz. A havazás eloszlása és erőssége a ciklon mozgásától függ, az Alföld déli részén akár 30-50 cm, de a legtöbb hazai síterepen is 15-25 cm friss hó eshet a hétvégén.

Eplényben már péntektől lehet síelni – ebben a szezonban először – a négyes pályán. A pálya hóágyúzása elkészült, és a mellette található csákányos is üzemel a hétvégén. A nagy hidegre tekintettel a fenti büfében fél áron adják a forró teát és a forralt bort. Az új pályával együtt már 3 kilométeren lehet síelni az eplényi arénában.

Mátraszentistvánban sikerült megjavítani a múlt héten leállt tányéros liftet. Itt 3,4 kilométer hosszban üzemelnek jelenleg is a pályák. A hétvége kérdése, hogy mennyi friss hó esik? Ha lesz elég, akkor esetleg a 2-es pályát is megnyitják.

Kékestető is premiert ünnepelhet, az összes lift és pálya üzemelhet szombat-vasárnap. Ismét lehet használni a majdnem két kilométer hosszú, lankás, kék pályát és vele együtt a síbuszokat. Szombaton, ha minden jól megy, akkor hosszú idő után először a legendás északi pálya is síelhető lesz.

Visegrádon a kemény hideg, a hóágyúzás és a pályamunka megtette a hatását. Ezen a hétvégén a szezon legjobb feltételeivel várják az üzemeltetők a síelőket.

Sátoraljaújhelyről is jó híreket kaptunk. Megérkezett az új ratrak, a hó vastagsága helyenként már eléri az egy métert. Itt szombaton többek között nosztalgia és gyermek síverseny rendeznek a Snow Show 2012 rendezvény keretében.

Bánkúton és Dobogókőn már most is lehet síelni, hozzájuk csatlakozik még Szilvásvárad szombattól.

KOMMENTEK
Mátraszentistván Sípark | 2012.02.04. 12:34
Nagyon szépen és folyamatosan esik a hó a Mátrában! Mint tudjátok, nem kell ettől megijedni, ebben a szezonban nem ez az első havazás! :) Ilyenkor az utak csúsznak, rajtuk taposott hó van, de jól járhatóak!

Az elbulvárosodott média és időjárás jelentés meghozta a várt hatását a belföldi turizmus számára! A mai napon a Síparkban negatív rekordot döntünk. A kiváló hóviszonyok és a nyitvatartó 3,4 km pálya ellenére nagyon kevesen vannak, kevesebben mint egy gyenge hétköznapon! Ilyen még nem volt a 2004-es nyitás óta!!! A szálláshelyeken a vendégek sorba mondták vissza a szállást, az éttermek panganak az ürességtől! Pontos adatokat nem tudunk, de súlyos, milliós nagyságrendű veszteséget könyvelhetnek el a vendéglátóhelyek a környéken, köztük a Sípark is! Országos szinten vajon mekkora kiesés lesz ez a hétvége!? A wellness hotelek, fürdők, szabadidős helyek stb. mind-mind alacsony vendég forgalomra számíthatnak, hiszen a "jóindulatú" média a nézettség növelésének érdekében félelmet keltett az emberekben! Több helyről is hallottuk, hogy a pékségekben a kenyér pillanatok alatt elfogyott, a nagy áruház láncokat megrohamozták! Egy pár félelmet keltő hír a napokból: "A honvédség 600 katonával készül a katasztrófahelyzet elhárítására.", "Jön a hó és hideg, ne mozduljunk ki otthonról!", "Csak az ülljön autóba, aki nem tudja elhalasztani az utazását!" stb.

Most lehet töprengeni a meleg szobában, hogy mekkora befolyása is van a médiának a belföldi gazdaságra? Miért nem elég csak a figyelmet felhívni az időjárás, az utak veszélyeire? Miért kell félelmet kelteni?

Akik ezt olvassák, azoknak szeretnénk, szép havas telet kívánni! A gyereknek jó hógolyózást és hóvár építést, a szülőknek pedig kellemes hólapátolást kívánunk! :)
blint63 | 2012.02.05. 08:48
Én is csak kapkodtam a fejem, hogy atomcsapás vagy az átlag 20 centi >várható< hó miatt van ez a pánikkeltés...
Mátraszentistván Sípark | 2012.02.05. 10:52
Ma is nagyon kevesen érkeztek! Ez ám a forgalom kiesés! :(
borhycsilla | 2012.02.07. 18:00
Tegnap jöttünk haza Bükkszentkeresztről. Volt hó rendesen, de nem voltak járhatatlanok az utak. Akik bent maradtak, bánhatták. Csodálatos volt a táj. Szombaton Bánkúton voltunk. Alig voltak. Nekünk ez jó volt, a síközpontnak tragédia. Laci

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.