Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Őrült időjárás: hatalmas havazás fenn és özönvíz lenn

2011.11.07. Bata Attila

Őrült időjárás: hatalmas havazás fenn és özönvíz lenn Hihetetlen mennyiségű csapadék hullik napok óta az Alpok nyugati-déli oldalán, a svájci-olasz-francia határ közelében. A völgyekben mindent elmos az eső, a hegyekben, 3000 méteres magasságban, pedig már derékig ér a hó. Az ítéletidő elkerüli az osztrák síterepeket, ahol szokatlanul meleg van.
Bár itt ritkán írunk esőzésekről, de most nehéz megkerülni a témát. Hihetetlen mennyiségű csapadék zúdul csütörtök óta a dél-francia, a dél-svájci és az észak-olasz területekre. Az elmúlt 72 órában 100-400 mm közötti mennyiséget mértek a dél-francia részeken, képletesen szólva ennyi csapadék átlagosan 3 hónap alatt hullik errefelé, de van ahol már annyi esett, mint egy átlagos évben fél év alatt!

Villeneuve-Loubet (Dél-Franciaország) utcája vasárnap Kép:APA
Villeneuve-Loubet (Dél-Franciaország) utcája vasárnap Kép:APA
A vasárnap kora délutáni adatok szerint Olaszországban eddig Piedmont tartományban esett a legtöbb csapadék. A Pó-folyó vízgyűjtőjén lehullott hatalmas mennyiségű csapadék komoly árvízzel fenyeget. Az alábbi ábra a Pó vízszintjének emelkedését mutatja Torinóban, jól látható a hatalmas emelkedés az elmúlt napokban, és már csak néhány centi hiányzik a piros vonallal jelölt kritikus szinthez.

Két nap alatt 50 cm-ről 4,5 méterre emelkedett a folyó vízszintje
Két nap alatt 50 cm-ről 4,5 méterre emelkedett a folyó vízszintje
Természetesen ez a hatalmas csapadék nem csak eső, hanem hó formájában is leesett a magasabb részeken. Mivel szokatlanul meleg van az Alpokban, elég magasra kell most menni, hogy összefüggő havat találjunk. Ami lent eső, az fent, 2400 méter felett már havazás formájában érkezett. 2600 méter felett már megmaradt a hó és komoly réteg alakult ki.

A svájci-olasz határon található Passo del Moro hágón (2823 méter) vasárnap reggelig 145 cm hó esett. Három közelben található, 2600-2800 méter közötti magasságban felállított olasz mérőállomás is 100-130 cm friss havat mért vasárnap reggel. Hasonlóan brutális volt a havazás a svájci részeken is, pl. Vallemaggia felső részén szombat estig 1 méter hó esett. A Monte Rosa környékén 50-70 cm, a többi magas részen kb. 30 cm friss hó hullott. Az előrejelzések vasárnap estig újabb egy méternyi friss havat jósoltak a magasabban fekvő részen Svájcban, sajnos ezeket az adatokat még nem frissítették vasárnap késő este.

Az eső által sújtott dél-francia részeken is havazott. A magyarok által ismert síterepek (Auron, Isola 2000, Pra Loup, vagy Puy Saint Vincent) feletti hegyekben 2400-2500 méter felett akár félméteres, meglehetősen nedves hó esett. Alacsonyabban volt a hóhatár a Pireneusokban, itt már 1700 méter felett havazott, a 2000 méter feletti részeken szombat reggelre 40 cm friss hó hullott.

Bennünket vigasztalhat, hogy a Keleti-Alpokba már nem ért el az ítéletidő, és az osztrák síterepek kimaradtak egy kiadós esőzésből. Itt egyébként szokatlanul meleg van, a főn itt furcsa értékeket produkál a hegyekben. Tegnap Tirolban, Kufstein (495 méter) például 24 fokot mértek! Zell am See (766 méter) hőmérője is hihetetlenül magas, 20,4 fokot mutatott szombaton. Csak összehasonlítás kedvéért, egész októberben nem volt ilyen meleg ezeken a részeken.

Túl jó hírek nincsenek a következő napokra sem. A héten marad az év időszakához képest melegebb idő Ausztriában, így a síterepek egyre nagyobb bajban lesznek a tervezett nyitásokkal, például Heiligenblut már törölte is a tervezett november 12-i nyitást. A délről érkező nedvesebb légtömegek kisebb havazást hozhatnak a karintiai és salzburgi gleccserek legtetejére, de az igazi télre még várni kell.
KOMMENTEK
Rudolfking | 2011.11.07. 13:30
Szerencsére egy-másfél héten belül megváltozik Európa időjárása és közelebb kerülünk az ilyenkor megszokotthoz. Nagyon erős az észak-déli hőáramlás, Skandináviában, ahol ilyenkor már be szokott köszönteni a hamisítatlan tél hóval és hideggel, melegebb van, mint nálunk! Az elmúlt és elkövetkezendő napok fagymentesen telnek el...
A mediterrán térségből meg csak úgy áramlik a meleg és nedves levegő, ami fennakad az Alpokon, maga az áramlás viszont hozza az újabb és újabb mediterrán ciklonokat.
Skandináviától északra a jégtakaró kiterjedtsége is jelentősen elmarad az ilyenkor szokásostól. Talán a jövő hét végétől fordulhat a helyzet, ha az erős Izland környéki ciklonok és a skandináv anticiklon közös áramlási rendszere leépül (ezen a vonalon halad dél felől észak felé a meleg levegő).

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.