Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás frissíti fel a szlovák sípályákat karácsonyra

2023.12.22. Bata Attila

Szlovákiába is megérkezett a havazás, amely eddig kb. 20-30 cm havat hozott. A friss hóból a síterepek már profitáltak, a lakosságnak azonban egyéb kellemetlenségeket is okozott. A havas és csúszós utak mellett több helyen áramszünetet is el kellett viselni, ez utóbbi sajnos néhány síterepre is kiterjedt.
Besztercebányai járásban ma este
Besztercebányai járásban ma este
A friss hó mennyiségére vonatkozó adatok változatosak. A hivatalos meteorológiai adatok érdekes szórást mutatnak. A magasabban fekvő állomásokon pl. Lomnici-csúcs vagy Chopok kb. 10 cm hó hullott, addig a Magas-Tátra alatti települések komolyabb mennyiséget kaptak. A csorba-tavi állomás (1322 m) 40 cm friss havat mért 24 óra alatt, így már 74 centiméteres hóban lehetett élvezni a telet ma este.

Telgárt állomásán (901 m) már 35 cm vastag a hó, itt 16 cm hullott 24 óra alatt. Poprádon 22 cm vastag a hó, amely 7 centis növekedés egy nap alatt. Ezek a meteorológiai állomások adatai, ahogy lenni szokott a síterepek „nagyvonalúbban” bánnak a számokkal, de az is igaz, hogy a havazás eloszlása sosem egyenletes.
Teplicska - Liptovská Teplička (Kép: Daniela Pitoňáková /Facebook)
Teplicska - Liptovská Teplička (Kép: Daniela Pitoňáková /Facebook)
A magyar határhoz közeli, így a hazai síelők körében is előszeretettel látogatott Kokava-Línia egy nappal korábban kezdte meg a szezont, ma már esti síeléssel kezdtek. Az árak tavalyhoz képest nem változtak. A felnőttek 19, a gyerekek 15 eurót fizetnek egy napijegyért, az esti síelés 15 euró. Ide is megérkezett havazás, kb. 20 cm friss hó miatt döntöttek a korábbi nyitás mellett.
Királyhegyalja - Šumiac (Kép: Jano Margeta  / Facebook)
Királyhegyalja - Šumiac (Kép: Jano Margeta / Facebook)
Ami öröm a sípályákon, az gyakran bosszúság az utakon és az áramellátásban. A Magas-Tátra alján néhány alsóbbrendű utat lezártak, mert ma estére hófúvások miatt járhatatlan lett. Szlovákia középső részén az áramszolgáltatással akadtak gondok. 21 magasfeszültségű vezeték és kb. 440 alállomás hibásodott meg, így kb. 17 ezer háztartásban maradtak áram nélkül. Az áramkimaradás a síterepeket is érintette, pl. Donovalyban elmaradt a síelés.
Donovaly: áramszünet okoz gondokat
Donovaly: áramszünet okoz gondokat
A viharos szél és a havazás holnap még folytatódik Szlovákiában, újabb 20-30 cm hó várható még. Az időjárás azonban a karácsonyi ünnepekig kitombolja magát. Onnantól inkább a hőmérőket kell majd figyelni, az ünnepekre Szlovákiában is enyhülés várható.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.