Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás: három napra hirtelen tél lett az Alpokban

2012.10.16. Bata Attila

Havazás: három napra hirtelen tél lett az Alpokban Vasárnap este a Nyugati-Alpokban elkezdődött a havazás, amely szépen átvonult az egész hegységen. A legnagyobb havat valahol a svájci-osztrák határ közelében és a gleccsereken rakta le. Ez a csoda is csak három napig tart, holnaptól fokozatosan melegszik az idő, a frissen jött hó a gleccserek kivételével olyan gyorsan elolvad, ahogy jött.
Vasárnap este már megkezdődött a havazás a nyugati részeken. Franciaországban az északi oldal és a déli is kapott havat, az északi egy kicsivel többet. A szokásos, magasan fekvő helyek mellett, most már havazott például Avoriaz-ban, 15 cm hullott hétfőre. A déli részeken is havazott, de ahogy ez a képeken is látható, ez inkább vizuális élmény volt a telet váró szemnek, mint vastag hóréteg.

Az olasz részeken 1500 méter felett fehérlett a táj, 2000 méter felett pedig már szép kis mennyiség hullott. Itt is a szokásos trend érvényesült, a nyugati részeken megkezdődött havazás fokozatosan terjedt át a keleti részre, ahol több hó is esett és a hóhatár is lekúszott 1000 méter környékére. A kedvelt üdülőhelyen, Livignóban (1816 méter) 25 cm, a Stelvió-hágónál (kb. 2700 méter) pedig 50 cm friss hó hullott.

A számítások beváltak, ismét Svájc kapta a legtöbb havat. Hétfőn kora reggelre 10-35 cm hó borította a magasabb részeket, és a havazás folytatódott a nap folyamán is. Az északi oldalon 700, a déli részeken pedig 1200 méter felett már havazott. Az Alpokban 12 hegyi átjárót kellett lezárni a havazás miatt, ebből kilenc svájci hágót zártak le átmenetileg. Svájcban a 2500 méter feletti részeken 50-80 cm hó hullott, amely nem lesz tartós a következő napokban. A hét közepétől érkezik a felmelegedés, enyhén meleg szél (főn, sirokkó) támadja majd az Alpok hegyeit, a völgyekben ismét 20-25 fok lehet. A nulla fok határa is nagyon magasra, 3600-4000 méter környékére emelkedik a hétvégéig.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.