Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás kezdődött az Alpok magasabb részein

2024.02.10. Bata Attila

Hosszú idő után végre nagyobb havazás érte el az Alpokot. Bár mostanában már ennek is örülni kell, azért jegyezzük meg, hogy a friss hó csak eléggé magasan marad meg. Az állaga eléggé nedves, az alacsonyabb részeken eső várható.
Refuge de la cantonniere - 1850 m, Mercantour, Franciaország, 50 cm friss hó
Refuge de la cantonniere - 1850 m, Mercantour, Franciaország, 50 cm friss hó
Pénteken már megkezdődött a havazás az olasz-francia határ közelében található síterepeken, és kelet felé tart a havazás, amely ma reggelre már a szlovén-osztrák határra is megérkezett. A friss hó mennyisége is eszerint alakul, vagyis a Nyugati-Alpokban, főleg annak a déli oldalán már most 50 cm körüli értékeket mérnek.

Kelet felé haladva a számok csökkennek, Svájc déli részén, vagy a Dolomitokban 25-30 centiméternél jár a friss hó mennyiség az elmúlt 24 órában.
Salati-hágó (2980 m) Olaszországban ma 40 cm hó
Salati-hágó (2980 m) Olaszországban ma 40 cm hó
Ma reggelre a szlovén Vogel síterepén a meteorológiai állomás 9 cm havat jelzett az elmúlt 12 órában, amelyet a síterep friss havat jelző webkamerája is megerősített. Ezzel egyidőben a karintiai magasabb hegyekben, 2000 méter felett is hullott néhány centiméter hó.
Vogel ma reggel, +9 cm hó, összesen 90 cm 1500 méteren
Vogel ma reggel, +9 cm hó, összesen 90 cm 1500 méteren
A mostani havazásért eléggé magasra kell menni, kb. 1500 méter felett fehérlik a táj. A hóhatár később lejjebb csúszik néhány 100 méterrel, de 1000 méter alá csak néhány helyen érkezhet meg.

A havazást eléggé enyhe időjárás kíséri, így a friss hó is elég nedves, tapadós. Az alacsonyabban fekvő pályák inkább esőt kapnak.
Simplon Dorf Svájc, ma délután 25 cm hó
Simplon Dorf Svájc, ma délután 25 cm hó
Ma még sok helyen a főnhatás érvényesül, vagyis szokatlanul enyhe értékeket mérnek pl. az osztrák hegyekben. Ez holnapra már változik, kissé lehűl a levegő, és akár 10-20 cm friss hó hullhat hétfőig a magasabb részeken.

Jövő héten az átlag feletti hőmérsékletekkel folytatódik az osztrák síszünet második hete.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.