Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás: nagyszerű time-lapse videók a közelmúltból

2015.02.24. Bata Attila

Szerencsére még tart a tél és az utóbbi időkben is lehetett olyan videókat készíteni, amikor viszonylag rövid idő alatt elég nagy mennyiségű hó hullott le. Ezek az egy-két-napos havazások nagyon jól mutatnak egy rövid un. time-lapse videóba sűrítve. Ízelítő a múlt heti kanadai és törökországi havazásokból.
Kanada keleti partjáról igazi remekművek érkeznek az idei télen, köszönhetően a hatalmas havazásoknak. Ebben a hónapban mutattunk már hóakadályokat áttörő vonatot vagy a házat elbarikádozó hatalmas hótorlaszokat.

Az alábbi kanadai videó Nova Scotia (Új-Skócia) tartományban készült. A felvétel reggel hat és este hat óra között 45 másodpercenként mutat meg egy képet. A szerző szerint a felvétel azért szakadt meg, mert egy 30 órás áramszünet köszöntött be.

Szintén Kanada, Newfoundland (Új-Fundland). Itt egy parkoló autó környékét lepi el a hó, majd a film végén kiszabadítják az autót.

Az alábbi videó már a törökországi nagy havazásokban készült. Ez egy ritka természeti jelenség, a „lake-effect snow”. A hideg levegő az enyhébb hőmérsékletű állóvíz felé érkezik, ahonnan felszippantja a párolgó vizet, amelyet lehűt és nem sokkal arrébb hó formájában lerakja. Tipikus példája ennek az amerikai Nagy-Tavak környéke, ahol a nagy vízfelület miatt hatalmas havazások tudnak kialakulni. Nemcsak tavaknál, hanem a tengernél is előfordulhat, mint például a múlt héten Isztambulban. A helyi webkamera képei kicsit sűrítve:

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.