Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres hó esett Olaszországban és Ausztriában!

2010.10.26. Bata Attila

Méteres hó esett Olaszországban és Ausztriában! Hosszú és komoly havazáson van túl az Alpok az előző napok után. Olaszország, a tiroli völgyek, és a gleccserek körülbelül 80 cm friss havat kaptak a másfél napos kitartó havazás alatt. Reggelre elvonultak a felhők és ismét csodás képeket közvetítettek a webkamerák.

Olaszország

A havazás egyik legnagyobb nyertese Olaszország, egyes források szerint Bormio 3000 területén ma reggelre akár 1 méter hó is hullott, az alacsonyabban fekvő Bormio 2000 részen 60 cm esett. A Passo del Tonale (1880) mérőállomása 70 cm havat jelentett. A magyarok körében is népszerű Livigno településen 40 cm hó esett. Trentino tartomány egyik falvában embereket kellett kimenteni, mert a hó súlya alatt kidőlt fák házakat tettek tönkre.

Ma reggel elég hidegre ébredtek az olasz hegyekben. Livignoban -10,3 fokot, Forcolaban -13,6 fokot mértek. Az Aosta-völgy településein mínusz 4 és 7 fok között változott a hőmérséklet. Az osztrák határhoz közeli Friuli részen mínusz 5,6 fok volt a Lussari-hegyen.

Ausztria

Ausztriában szépen havazott a gleccsereken. A Hintertux-gleccseren eddig összesen egy méter friss hó esett! Mindkét reggel rengeteg friss havat (40+60 cm) jelentettek. Szintén 80 cm hó hullott Tirolban az utóbbi napokban a Ziller-völgyben és a Stubai-völgyben. A Stubai gleccseren a két nap alatt már 70 cm méter hó esett (30+40 cm). Kelet-Tirolban is szépen havazott, a tartomány déli részéről 50 cm, a Lesach-völgyből 40 centimétert jelentettek. Az 541 méter magasan fekvő Innsbruckban 4 cm hó esett, de a 1618 méter magas Feuerkogel hegycsúcson már 25 cm hullott.

Hinterux tegnap hóesésben, akkor még "csak" 60 cm hullott...
Kicsit később érte el a havazás a keletebbre található gleccsereket, így Kaprunban 55 cm (33+22 cm) hullott a két nap alatt, a csapadékban szegényebb Dachstein-gleccser csak 25 cm friss havat kapott, ahol még így is csak 43 cm a hóréteg vastagsága.

Németország

Németországban a Zugspitze-gleccseren is hullott 60 cm friss hó, így itt már összesen 125 cm a hóréteg vastagsága. Az 1832 méter magas Wendelstein csúcson 52 cm, a 977 méteren található Hohenpeißenbergen 16 cm a hóréteg vastagsága.

Szlovénia

Szlovéniában az 500-600 méter feletti részeken havazott és a múlt heti havazással együtt már komoly hótakaró alakult ki egy-két helyen. Kredericán ma reggel már 65 cm havat mértek, de 40 cm vastag a hó a Vogelen is. Kranjska Gorán ma reggelre 20 cm hó hullott.

A havazás és a lehűlés nem marad tartós, holnaptól fokozatosan emelkedik a hőmérséklet az Alpok völgyeiben, és a hétvégére ismét visszatér az enyhe idő.

Frissítés

Magyarország

A nagy európai havazásból egy apró adag a Mátrába és Bükkbe is jutott. A hazai webkamerák képei szerint az első hólepel kialakulását ünnepelhettük a magasabb hegyeinkben.
KOMMENTEK
aerosol | 2010.10.26. 22:00
Itthon is esett a hó! Fehérbe öltözött Kékestető is de látom ez itt nem hír! http://index.hu/belfold/2010/10/26/...talalkozas_az_elso_hoval/

Szállástipp
Chalet Gardenia csillagcsillag
A Chalet Gardenia összesen 8 db 3, 4 és 5 személyes nappali+hálószobás apartmant kínál a bormiói síliftektől kb. 10 percre gyalogosan. A sílift a ház elől megálló síbuszokkal is megközelíthető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.