Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás után és havazás előtt az Alpokban

2019.03.03. Bata Attila

Csütörtökön, február utolsó napja még melegrekordokkal búcsúzott az Alpok országaiban, azonban nyomában megérkezett a hidegfront, amely 10-15 fokkal hidegebbet és egy kevés havat is hozott.
Les Arcs
Les Arcs
Szokatlanul meleg volt az Alpokban februárban. Svájcban megkezdték a lavinaveszély miatti tavaszi megelőző robbantásokat, amelyeket általában jóval később kezdenek meg. Franciaországban a helyi meteorológiai intézet számításai szerint 1400-1600 méteren, a déli fekvésű pályákon kb. 80-100 cm hó olvadt el. 2000-2200 méteres magasságban 40-50 centivel lett vékonyabb a hótakaró. Az északi pályák jobban bírják, itt csak 25-35 cm hóval lettek vékonyabbak. Ezek a számok az elmúlt két hét veszteségei.

Csütörtökön még dőltek a melegrekordok Svájcban és Ausztriában. Svájcban 18,6 fokot mértek (Neuenburg, 434 m), de ennél érdekesebb, hogy Zermatt (1638 m) egy nappal korábban 13 fokos "hőséget" mért, amely februári rekord.

Val Thorens tegnap
Ausztriában csütörtökön két helyen is 24,2 (!) fokot mutattak a hőmérők, a burgenlandi Güssing és a stájer Deutschlandsberg településeken. Ez utóbbi helyen szombaton már 10 fok alatt alakult a maximum, ami közel 15 fokos hőmérsékletcsökkenés.

Pénteken a hideg havazást is hozott az Alpok északi oldalán, Hochkartól egészen a francia hegyekig. Túl sok hó nem hullott. A legtöbb havat a svájci-osztrák határ két oldala kapta 15-30 centiméterrel, máshol ennél is kevesebbel kellett beérni.

Ischgl: havazás pénteken
Az ausztriai Seefelden rendezett északi sí világbajnokságon fontos szerepet játszik az időjárás. Pl. a sífutók eddig rövid ujjúban versenyeztek, de a hirtelen jött havazás annyira "bekavart" a síugrók versenyébe, hogy aki már havazásban ugrott és a vizes havon csúszott le a sáncon, az látványosan visszaesett.

Hétvégére ismét emelkedett a hőmérséklet az Alpokban, de hamarosan újabb, rövid hideghullám érkezik, amely ismét havat hoz. Hétfő este és kedden újabb havazásra kell számítani Ausztriában, főleg a nyugati és a középső országrészben. Szokás szerint, ismét az Alpok északi oldalán fog havazni.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.