Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hegyi sportok magyar legendáját gyászolja a világ

2015.09.22. Bata Attila

Múlt héten 62 éves korában elhunyt Vadász Béla, magyar származású hegymászó, hegyi vezető, sítúrázó és még számos titulust lehetne felsorolni arra az emberre, aki télen-nyáron élvezte az összes hegyi sportot, és több generációt fertőzött meg a hegyek szeretetével az Egyesült Államokban.
Vadász Béla nevét és teljesítményét hatalmas tisztelet övezte a kaliforniai hegymászó és síelő körökben, de hírneve eljutott a világ többi részére is, hiszen öt kontinensen mászott hegyeket vagy vezetett túrákat.

Vadász Béla 1953-ban született Magyarországon. Szülei 1956-ban hagyták el az országot. A család kisebb kitérő után 1959-ben Kaliforniába került. Szülei és osztrák barátaik rengeteg időt töltöttek a kaliforniai hegyekben, így természetes volt, hogy a fiatal Béla is a hegyek szerelmese lett.

Sokszor átjött Európába és megmászta az Alpok legmagasabb csúcsait. Ekkor jött rá, hogy az amerikaiak hegyi vezető képzése mennyire hiányos, igyekezett az Amerikában is használható európai tapasztalatait Kaliforniában is meghonosítani. Az Alpok leghíresebb magashegyi túráját, a Chamonix-Zermatt többnapos utat 23 alkalommal tette meg, legtöbbször túravezetőként.
East Ridge / Mt. Temple, Banff Alberta,1980 (Kép: Bela Vadasz Facebook oldala)
East Ridge / Mt. Temple, Banff Alberta,1980 (Kép: Bela Vadasz Facebook oldala)
A számos ikonikus túra és első siklása között meg kell említeni, hogy először csúszott le telemark sível Észak-Amerika legmagasabb csúcsáról a Denaliról (6190 m). Ez az a csúcs, amelyet Obama elnök idén augusztusban átnevezett McKinley-ről Denalira, visszaadva a csúcs eredeti nevét.

Gondolkodásának legfontosabb eleme az volt, hogy télen-nyáron használjuk ki azokat a sportolási lehetőségeket, amelyeket a hegyek kínálnak. A hegymászástól, a sziklamászástól, a hegyi kerékpározástól kezdve a sítúrázáson, a magashegyi síelésen át, szinte minden hegyi sportban szaktekintélynek számított és tudását szívesen adta át a fiatalabbaknak. A feleségével 1979-ben alapított vállalkozásuk is ezt a célt szolgálta évtizedeken át. Tanítványai a legnagyobb tisztelettel emlékeznek rá a világ összes hegyi sportokkal foglalkozó internetes oldalán.

Vadász Béla Facebook oldalán számos fantasztikus kép található régebbi mászásairól és csúszásairól.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.