Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hétvégére érkezhet a havazás és a hideg az Alpokba

2018.12.04. Bata Attila

Kissé tréfát űz a síelőkkel az időjárás december elején, de valószínűleg már nem kell sokat várni, hogy megérkezzenek a hóviharok az Alpokba és velük együtt az igazi hideg. A meteorológusok a hétvégére várják a fordulópontot, a havazást és a komoly lehűlést az Alpok síterepein.
Stubai tegnap reggel, 15 cm hó
Stubai tegnap reggel, 15 cm hó
A szezon eddigi legtöbb havát az Alpok déli oldala kapta. Hétvégén sorra nyitottak ki a magyarok által is kedvelt dél-francia síterepek. A Dolomitokban is gond nélkül elkezdődött a szezon, jó sok kilométernyi pályával.

Az Alpok északi oldalára kevesebb hó érkezett eddig, a Keleti-Alpok, az osztrák hegyek kaptak valamennyit, de a másik oldal, a svájci-francia határ szinte semmit. Eddig, vagyis a mostani hétvégéig, mert úgy tűnik, Holle Anyó törleszti adóságát az Alpok észak-nyugati oldala iránt.

Szombat óta havazik ebben a régióban és hétfő estig 20-40 cm hó hullott le. Wallis kanton északi és nyugati részén pedig már kb. 60 cm. A gond az, hogy a havazás csak a magasabb régiókban, 2500 méter felett tud kialakulni, ennél lentebb bizony nagyon sok eső hullott le. A havazás egészen Tirolig is áthúzódott és a tartomány gleccserein (Stubai 15 cm és Sölden 30 cm) is havazott.
Sölden tegnap reggel
Sölden tegnap reggel
A havazás az Alpok északi oldalán még ma is folytatódik, de szintén csak a gleccserek magasságában. Holnaptól néhány napig enyhe idő köszönt a síterepekre, aztán hétvégére megérkezik a síelők által várt időjárás.

Északról folyamatosan ereszkedik le Nyugat-Európára a hideg, amely szombaton meghozza az első nagyobb havazásokat. Az északi oldalon több havat várunk, de az Olasz-Alpokban is 700-800 méterre süllyedhet a hóhatár. A havazás után pedig jövő héttől beköszönt a hideg. Igazi téli időjárás lesz a hegyekben, a hóágyúk tudnak majd dolgozni, pótolni azt, ami a havazásból kimaradt.
Kapruni előrejelzés: hétvégén havazás, utána mínuszok
Kapruni előrejelzés: hétvégén havazás, utána mínuszok
Természetesen a következő hétre jósolni csak jelentős kockázattal lehet, így a fentebb írtak inkább egy valószínű forgatókönyvnek tekinthető ebben a pillanatban, mint szentírásnak. 
KOMMENTEK
Stani | 2018.12.04. 09:34
... addig viszont 2000 m alatt elég sok eső jön, a héten (péntekig) tartósan csak 2000 m felett, tehát az osztrák gleccsersíterepeken és magasabb sípályákon (pl Obergurgl, Ischgl) fog havazni, mindenütt máshol gyakori vendég lesz az eső is.

Tegnap délután és ma éjjel elég szépen áztak a határ közeli terepek. Bár ma estére 1000 méterre süllyed a hóhatár (holnap 1000-1500 m közt), csütörtökön feljebb kúszik, pénteken (a hidegfront előtt) a Schneebergen (2075m) is eső várható.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.