Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hideg és hó tartja fogságban Európa nagy részét

2010.12.19. Bata Attila

Hideg és hó tartja fogságban Európa nagy részét Péntek óta szinte egész Európát megbénítja a sarki levegővel érkezett hideg és havazás. Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, és Közép-Európa repülőterei és országútjai harcolnak a hóval és a farkasordító hideggel, de még az adriai térségben is komoly gondokat okozott a havazás.

Nagy-Britannia

Nagy-Britanniát ismét megbénította a havazás. Észak-Írországban 25 évvel ezelőtt esett ennyi hó, mint a mostani hétvégén. Belfastban szombat reggel 11 cm havat mértek, a hidegrekordot Castlederg településen regisztrálták -13,7 fokkal. Skóciában is tombol a tél, itt tegnap Loch Glascarnoch mérte a leghidegebbet -16.9 fokkal, de Skócia nagy részén mínusz 10 fok alá süllyedt a hőmérséklet, és a múlt heti és a mostani havazással együtt már szokatlanul vastagra hízott a hótakaró a skót vidéken. Angliában is heves havazást hozott a hétvége, Londonban 25-30 cm hó esett, a repülőtereket ideiglenesen le kellett zárni, a futballmeccsek, köztük a Chelsea-Manchester United rangadó is elmaradtak a hó miatt.

Franciaország, Luxemburg

Átlépve a csatornát, Franciaország is szenvedett a hótól és a hidegtől. A leghidegebbet Le Puy településen mérték -15,6 fokkal. Párizst a múlt pénteki után ismét beborította a havazás, a repülőtereket ideiglenesen le kellett zárni. A szomszédos Luxemburgban ünnepelnek a meteorológusok, hiszen megdőlt a hórekord! Ma reggel több helyen is 50 cm havat mértek, utoljára 1950-ben esett ennyi hó Luxemburgban. A havazás még folytatódik, így további centiméterekkel nőhet a rekord.

Németország, Ausztria

Németországban komoly fennakadást okozott a havazás a közlekedésben, vasárnap reggel 450 járatot töröltek a frankfurti repülőtéren. Néhányan már a második éjszakájukat voltak kénytelenek a repülőtéren tölteni. Frankfurtban szombat délelőtt 17 cm havat mértek, ugyanakkor Berlinben már 22-26 cm volt a hó vastagsága. A települések közül a leghidegebbet Neuburgban mérték -16,8 fokkal, a hegyekben a Zugspitzén volt a leghidegebb -23,1 fokkal. Az 1200 méter feletti hegyekben a hóvastagság már meghaladja az egy métert.

Ausztria az idei tél második leghidegebb reggelére ébredt vasárnap reggel. Főleg a középső területeken volt nagyon hideg, a rekordokat is Salzburg tartományban mérték. Tamsweg és Aigen im Ennstal településeken -22,5 fokkal köszöntött be a reggel. Ezzel majdnem megdőlt a múlt hét péntekén mért -22,7 fokos idei rekord. Közben nyugat felől már megérkezett a főn, a 70-80 km/órás sebességgel támadó langyos szél már meg is emelte a hőmérsékleteket Vorarlberg tartományban, a hét közepén Ausztria többi részén is enyhülésre kell számítani. Az osztrák meteorológusok szerint a síelőknek nem kell aggódniuk, Szentestére újabb hidegfront várható.

Csehország, Szlovákia, Magyarország

Csehországban kissé enyhült a hideg. Szerda reggel még brutális -31,4 fokot mértek a Jizera-hegységben, amely valamelyest megszelídült a hétvégére, szombat reggel már ”csak” -23 fokos fagyban kellett dideregni. Szlovákiában az Árvai-régióban (Orava) mérték a leghidegebbet, péntek reggel -24 fokos hideget mutattak a hőmérők, amely stabilan konzerválja az 58 cm vastag havat.

Hazánkban is hideg volt, az OMSZ adatai szerint Martonvásárhelyen -23,7 fokot mértek, csak tizedeken múlt, hogy nem dőlt meg a napi hidegrekord. Havazásból főleg a nyugati országrész részesült 25-35 cm friss hó esett. Az ismertebb hazai sípályák Nagyhideg-hegy kivételével üzemelnek a hétvégén.

Horvátország, Montenegró, Észak-Afrika

A hideg Horvátországba is eljutott, Csáktornyán (Čakovec) ma reggel -21 fokot mértek, de Zágrábban sem volt könnyű a -15 fokban. A nyári prospektusokból megismert Horvátország csodás képet mutat behavazva is. A középső és északi részeken 10-15 cm hó esett, de a Plitvicei-tavaknál már 35 centimétert mértek. A Makarskai-öböl felett közvetlenül tornyosuló Biokovo-hegység tetején (1762 méter) már elérte az egy métert a hóréteg vastagsága.

Még délebbre is komoly gondokat okozott a hó. Csak az idősebbek emlékeznek arra, hogy mikor esett ennyi hó a montenegrói tengerparton. A fővárosban, Podgoricán 17 centiméter hullott, így itt is le kellett zárni a repülőteret néhány órára. A hegyvidéki Zabljakban szombat reggel mínusz 19 fokot mértek, a montenegrói hegyekben 20-25 cm hó található.

Észak-Afrika sem maradt ki a hidegből. Az algériai sivatagban szombat reggel -3,2 fokot mértek, amely napközben is csak 12,7 fokra emelkedett. Ezen a részen ilyenkor +3,4, illetve 17,5 fok az átlagos minimumhőmérséklet.
KOMMENTEK
Stani | 2010.12.19. 19:13
nyugaton már megérkezett az enyhülés, Vorarlbergen plusz 5-6.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.