Menü ≡

Kemény hideggel köszöntött be az új év Európában

2011.01.01. | Szerző: Bata Attila
Kemény hideggel köszöntött be az új év Európában Továbbra is nagyon hideg van Közép-Kelet Európában. A környező országokban, Szlovákiában, Csehországban, és Romániában mínusz 15-25 fokos hőmérsékletekkel zárták az elmúlt évet. A legtöbb helyen hőmérsékleti inverzió alakult ki, a leült ködpárnából kiálló csúcsokon van a legmelegebb.
h i r d e t é s
Kicsit enyhült a Németországot beterítő hideg. December 30-án még -21,2 fokot mértek a bajorországi Bambergben, de a kelet-német településeken is mínusz 20 fok körüli értékekig süllyedt a hőmérséklet. Az enyhébb klímájú Hamburg kikötőjében szokatlanul hideget, -8,9 fokot hozott a csütörtök, de még nap közben sem mértek -5 foknál melegebbet. A régóta tartó hideg miatt már az Elba folyó nagy része is befagyott. December 31-re kissé enyhült az idő, körülbelül 3-4 fokkal lett melegebb.

Csehországra hideg levegő telepedett rá az utóbbi napokban. Prágában -16,5 fokot mértek, az ország nagy része -10 fok alatt ébredt, kivétel a magasabban fekvő részek. Az 1122 méter magas Churanovon ”csak” -8,5 fokot mértek. Hasonló a helyzet Szlovákiában. A Magas-Tátra környékén is fordított értékeket mértek. Poprádon -18,5 fokot mutatott a hőmérő, addig az 1355 méteren található Csorba-tónál -10,5 fokot mértek.

Romániában még ennél is hidegebb volt tegnap, a rekordot Csíkszeredán mérték -25,2 fokkal, míg a fővárosban, Bukarestben -10,3 fokig hűlt le a levegő.

Kemény hideg köszöntötte az eurót január elsejével bevezető Észtországot. Tallinban ismét havazott a -10 fokos hidegben, és már 48 cm vastag hó takarja a főváros parkjait. A leghidegebbet Tartuban mérték -13,2 fokkal.

Mongólia volt tegnap Ázsia egyik hűtőszekrénye. Számos helyen mértek -40 foknál hidegebbet, a rekordot Tosontsengel településen észlelték -45,1 fokkal. Szibériában valamelyest enyhült az idő, a hét elején még legalább 15 mérőállomásról jelentettek -50 fok alatti hőmérsékleteket, addig az év utolsó napjára már ”csak” -48,5 fokig süllyedt a hőmérséklet Ojmjakonon.

Ki hinné, hogy még Floridában is fagyoskodni kell? Az idén minden decemberi hidegrekord megdőlhet a napos államban. A rekordot Tallahassee-ben mérték -7,8 fokkal, de tegnap Orlandóban is -4,4 fok volt. Tallahassee-ben 24-szer mértek decemberben negatív hőmérsékletet, Orlandóban pedig 19-szer. Orlandóban már biztosan megdőlt a decemberi átlaghőmérséklet hideg rekordja. Utoljára 1989-ben mértek 12,9 fokot, amely akkor is szokatlan volt, de az idén 10 fok körül alakul a decemberi átlag.

Végül, aki melegre vágyik, annak Ausztráliát ajánljuk. A csúcsot Port Augusta településen mérték 44,9 fokkal, de számos helyen 40 fok felett volt a hőmérséklet az utóbbi napokban, amely jóval az ilyenkor szokásos feletti. Melbourne-ben például 41 fokot mértek, az ilyenkor szokásos 25 fokos átlagos maximumérték helyett.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »