Menü ≡

Hochkar: lavina zúdult a lezárt fekete pályára

2015.01.31. | Szerző: Bata Attila
Szombaton délután az alsó-ausztriai Hochkar síterepén lavina zúdult az egyik lezárt pályára. A lavina egy síelőt sodort el, aki túlélte a hóomlást és sérülésekkel szállították kórházba. A hegyimentők egész délután átvizsgálták a terepet további áldozatok után kutatva, de szerencsére senkit sem találtak.
h i r d e t é s
Ritka eset történt a magyarok körében is ismert síterepen. Délután 12:30-kor lavina zúdult egy lezárt sípályára. A hochkari síterep 8-as számú, fekete jelölésű pályáján (Karabfahrt) egy síelőt sodort el a hógörgeteg, akit a kiérkező hegyimentők hamar megtaláltak és kisebb sérülésekkel, mentőhelikopterrel a közeli kórházba szállítottak

Frissítés:

A cikk megjelenésekor még nem szerepelt a hírekben, hogy a pályát lezárták, a belinkelt forrás szerint sem. A későbbi, azóta megjelent források szerint a pálya le volt zárva a baleset idején.

A helyi lavinaszolgálat szerint a környéken hármas fokozatú figyelmeztetés van érvényben. 
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
2015.01.31. 20:07:49 keresztl
Sajnos megint csak ismételni tudom magamat... Amint a cikkben is szerepel 3-as szintű lavinajelzés volt... Ez a legmagasabbb szerény tudomasom szerint, van elég lavinabiztos pálya a Hohckar-on is, nem kell a hegy tövében síelni veszély esetén (habár nekem is ez a fekete 8-as a kedvencem).Örüljön hogy túlélte...
2015.01.31. 20:28:18 zerge
Az 5. a legmagasabb fokozat.
A mai helyzet:
http://lwd-stmk.at/CMS/public_html/...content/lagebericht/Lawin...
2015.01.31. 20:42:41 bitera
sajnos nem jol tudod. a nemzetközi lavinaskala 5 fokozatu es nem 3, az viszont igaz, h a legtöbb baleset 3-as fokozatnal törtenik. a törtent amugy a "klasszikus" kategoriaba tartozik: az illetö a lavinaveszely miatt lezart palyara csuszott be es termeszetesen magara rantotta a hegyoldalt...
2015.01.31. 22:33:45 mi23
Erről nem az osztrákok tehetnek! több mint 10 éve járnunk Tirolba volt olyan nap hogy Pitztalon ketten zuhantak szakadékba, besörözve minden tiltást figyelmen kívül hagyva, mindenki úgy játszik az életével ahogy akar - a gond az hogy amíg az ilyen "agytrösztöket" mentik, a veszélyzónában sok ember feleslegesen kockáztatja az életét. Imádok boardozni rengeteget freeride-ozunk - egy dolgot megtanultam: a tiltást nem szórakozásból teszik ki, a szerencse hogy nem veszett oda senki.
2015.01.31. 22:45:54 TKata
Ezeket az infókat honnan veszítek? A cikk karbantartott pályáról beszél és nem említ lezárást. Lavina veszély esetén amúgy sem a pályát zárják le, hanem dinamittal lerobbantják a hótömeget, aztán síelhetővé teszik.
2015.01.31. 23:03:36 Bata Attila
A cikk megjelenésekor még nem szerepelt a hírekben, hogy a pályát lezárták, a belinkelt forrás szerint sem. A későbbi, azóta megjelent források szerint a pálya le volt zárva a baleset idején.
2015.02.01. 07:52:09 mi23
Igen lerobbantják amit tudnak, de ha nem sikerül előkészíteni nyitásig, akkor marad a lezárás. A gleccsereken télen az időjárás rendszeresen belerondít a programba - volt olyan hét hogy 3 napból 2x nem engedtek fel Stubai-ra hóvihar miatt. Én csak a pályafenntartókat akartam védeni - nem egyszer előfordult az is hogy egy 40km pályarendszerből 3 km üzemelt, mert a többi túl veszélyes volt. A kabinok mind álltak és csak a kis csákányost nyitották ki.
2015.02.01. 18:08:25
Megint csak a figyelmetlenség, ha le van valami zárva az nem véletlen.
2015.02.02. 11:15:45 huligan
Tegnap megnéztem a helyszínt. A lavina a pályán alakult ki és nem a gerincről indult. Szombaton 3-as fokozatú volt a lavinaveszély. A Karabfahrt le volt zárva kordonnal, sárga vész villogó figyelmeztetett arra, hogy életveszélyes a rásíelés és TILOS! Nagy valószínűséggel a síelő maga indította el. Kb 150 méter hosszúságban és 20 méter szélesen jött le 50-60 cm porhó réteg... Ez nem figyelmetlenség volt, hanem szándékos "szabálysértés".
2015.02.02. 11:28:03 Bata Attila
Azóta tovább bonyolódott az ügy. Kiderült, hogy amikor a síelőt elsodorta a lavina, felnézett és felette még ketten voltak a lezárt pályán, akik elindították, vagyis ráengedték a lavinát. A lavina mindhármukat elsodorta, de ez a kettő hamar kiszabadult belőle, és segítségnyújtás nélkül eltűnt.

A rendőrség most tanúkat, illetve ezt a két személyt keresi, közzé is tettek a helyi lapokban egy rendőrségi telefonszámot a bejelentésekre.
2015.02.02. 21:58:56 szillerycsalad
Mi szemtanúi voltunk az esetnek. Éppen a III. számú felvonóval mentünk fel Draxlerlochból a Hochkarra. A lavinát egy boardos indította a gerinctől kb. 30 méterre. Mi összesen négy embert láttunk a lavinában, amiből egy személyt lábtöréssel az amstetteni klinikára szállítottak. Két személy kimenekült a lavinából, a negyedik pedig nagy valószínűséggel vagy kimenekült (remélem) vagy rosszabb esetben tavasszal lesz meg. A mentés elejére engem is elvittek a helyszínre motoros szánnal, hogy a mentés vezetőjének elmondjam mi mit láttunk és azt kell mondjam, hogy az egész művelet szervezetten, gyorsan, profi módon zajlott. A kereső kutyák nem jeleztek így csak remélem, hogy az általunk látott negyedik személy sikeresen kiszabadult és csak elmenekült a számonkérés elől... A huligan bejegyzésére annyit reagálnék, hogy NEM a pályán alakult ki a lavina, hanem a hegyoldalon és a lezárt 8-as pályára zuhan le a hótömeg. Legyen mindenkinek tanulságos az eset és kívánom, hogy senkivel se essen meg még hasonló eset sem. Jó síelést kívánok mindenkinek!
2015.02.02. 22:26:14 huligan
@Szillerycsalád: én csak a nyomokból olvastam, azt láttam, hogy a szűkület után a friss porhóréteg "táblaként" indult meg a völgy irányába a (-as pályán szabályosan, mintha arra lenne dolga. Beszéltem a helyi "Sheriff"-el is, aki mondta, hogy ember indította a lavinát, nyomoznak. Köszönöm a fontos és pontos infókat.
2015.02.02. 22:28:30 huligan
Ami egyébként elkeserítő, és a helyben jelezték is, hogy a bulvár média iszonyatos károkat okoz a terepnek, mivel a sajtó úgy hozta le szinte mindenhol, hogy Hochkaron lavina zúdult egy sípályára... Ma 3-an kerestek, mert mennének hétvégén és érdeklődtek, hogy tényleg ekkora a baj???
2015.02.02. 22:31:27 huligan
Ez egy lezárt pálya volt (qvázi nem pálya), illetve még a környezete is lezárt terület. A gerincre sem lett volna szabad kimenni, vasárnap is ott volt a terelő szalag... U.i.: ha a lúd nem tud úszni, nem biztos, hogy a tó a hülye...
2015.02.03. 22:00:37 szillerycsalad
@huligan Szivesen osztom meg a rendelkezésemre álló infókat, nem tesz jót senkinek ha nem megfelelő tájékoztatásból kell döntést hoznia. A Hochkar biztonságos, jól szervezett, nyugodtan lehet menni sielni. Szombaton Áder János is ott sielt... A hó jó minőségű volt (90 cm), tényleg bátran biztatok mindenkit, hogy menjen nyugodtan, csak a tiltott területeket kerüljék el!!!
2015.02.04. 13:02:35 Bata Attila
további rendőrségi hírek:
http://noe.orf.at/news/stories/2692...802/
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »