Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Hóhiány: csődbe ment egy stájer síterep

2014.02.17. | Szerző: Bata Attila
Ez a szezon különösen nehéz a kisebb kelet-ausztriai síterepek számára. Természetes hóban igencsak szegény szezon miatt sokan az életben maradásért küzdenek. Csak idő kérdése volt, hogy mikor kapjuk az első rossz hírt. Skiparadies Alpl síterepe a múlt héten csődöt jelentett, a februári havazás már későn jött.
h i r d e t é s
Általánosságban is elmondható, hogy nem könnyű az Ausztria keleti részén található síterepek élete, sokan a fennmaradásukért küzdenek, ehhez járul még az idei katasztrofális szezon is. Sok helyen csak január végén tudtak csak kinyitni, egyre jobban fogyott ezeknek a terepeknek a tartaléka, volt, aki nem is tudta túlélni a krízist.

Amikor még volt hó bőven....
Egy síterepre akkor is sokat kell költeni, ha nem tudnak kinyitni. A pályákat elő kell készíteni, a kapacitásokat le kell foglalni, az állandó alkalmazottakat is fizetni kell, és emellett még jó néhány tétel van, amely csak viszi a pénzt. Megfelelő hó híján nem lehet kinyitni, vagyis egész évben csak költségek keletkeznek, bevételek pedig nem. Így járt az amúgy is ingatag anyagi helyzetben lévő stájer Waldheimat Alpl síterepe, ahol végül is a hóhiány adta meg a kegyelemdöfést.

A síterepet üzemeltető vállalkozás négy lifttel, egy babylifttel, ratrakokkal, hóágyúkkal és hüttékkel együtt csődöt jelentett a múlt héten. A síterep veszteségei elérték a 712 ezer eurót (kb. 220 millió forint), ezzel szemben a vállalkozás eszközeinek könyvszerinti értéke nem éri el az 500 ezer eurót.

A csődeljárás 96 hitelezőt és a síterep 43 alkalmazottját érinti. Az üzemeltetők 2007 decemberében vették át a síterepet. Közleményük szerint a csődnek a magas üzemeltetési és karbantartási költségek, az egykoron csődbe ment hüttéből kieső bevételek és az idei szezon katasztrofális időjárása voltak a legfőbb okai. A sors iróniája, hogy február elején végre megérkezett a tél és a havazás, de addigra már minden eldőlt.

A csődeljárásról szóló bejelentés a helyi értesítőben is megjelent. A síterep weboldala és a webkamerák szerint a liftek továbbra is működnek. Aki ide készül, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a sítereppel vagy a szállásadójával.
2014.02.18. 11:36:18 Stani
Nagyon sajnálom, egy kis titkos favorit volt a határközelben... A kombi jeggyel síelhettél nappal, aztán utána beültél valamelyik jópofa hüttébe és egy forraltbor meg némi Kasnocken mellett végignézted, ahogy dolgoznak a ratrakok, majd beesteledik, kigyúlnak a fények és indul az esti síelés.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »