Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rendkívül ritka hójelenség Észak-Amerikából

2009.04.23. Bata Attila

Rendkívül ritka hójelenség Észak-Amerikából Nagyon szerencsés körülmények kellenek ahhoz, hogy a természet maga gyártson kisebb-nagyobb hógolyókat a frissen lehullott hóból. Ahogy mi a hóembert készítsük, hasonló módon görgeti maga előtt a szél a havat és épít belőle hótekercseket a természetfotósok legnagyobb örömére.
Az amerikai Tim Tevebaugh néhány héttel ezelőtt Idaho állam déli részén autózott, amikor megpillantotta a géppel készített szalmabálákhoz hasonló képződményeket, amelyeket hóból épített fel a természet. A szél maga előtt görgette a havat és tekercseket épített belőlük. Tevebaugh szerint a tekercsek átlagosan 40 cm magasak lehetettek, a legnagyobbak elérték a 60-70 centiméteres magasságot.

Ahhoz, hogy ilyen hótekercsek kialakuljanak, legalább három dolognak kell ritka szerencsésen összejönnie. Először is a talaj tetejének tökéletesen fagyottnak kell lennie, hogy a hó ne tudjon hozzátapadni. Vizes, tapadós és az olvadáshoz közeli hőmérsékletű hórétegnek kell befednie a jeges talajt. A harmadik feltétel, hogy pontosan olyan erősségű szél fújjon, amely még képes a havat maga előtt görgetni, de nem túl erősen, mert akkor szétesnek a tekercsek.

Az utolsó feltételben a szél helyett az is elegendő, ha a hóréteg egy meredekebb hegyoldalban található és akkor magától, illetve a gravitáció segítségével is kialakulhatnak a hótekercsek. A legtöbb hóterkercset ilyen hegyoldalakban sikerült eddig lefényképezni, nagyon ritka, hogy a szél alkotja ilyen tökéletesre őket, mint ebben az esetben.

Tevebaugh elmondta, hogy mikor reggel munkába indult még nyoma sem volt a tekercseknek, a természet az egészet „munkaidőben” alkotta meg, mire hazaindult már a képeken látható látvány fogadta.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.