Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hurrá! Újabb síterepek nyitottak ki mostanában

2012.10.21. Bata Attila

Hurrá! Újabb síterepek nyitottak ki mostanában Közeledik a tél, és újabb síterepek nyitnak ki októberben. Ausztriában már csak egy gleccser tart zárva, és lassan az olasz terepek is beindítják a lifteket. A héten újabb svájci terep csapott a húrok közé, és közben Amerikában is megnyitották az első nagyobb pályaszakaszt.
Ausztriában már az összes tiroli gleccser (Hintertux, Stubai, Pitztal, Sölden és Kaunertal), valamint Mölltal és Kaprun is síelhető. Egyedül a Schladming melletti Dachstein terepén kell még egy kicsit várni.

Fantasztikus havazásban volt részük hétfőn az olasz terepeknek. A már üzemelő Stelvio-gleccser újabb 50 cm havat kapott. Szépen havazott a közeli Bormióban, itt is 50 cm hó hullott, a hóágyúk is üzemeltek, a ratrakok is dolgoztak. Akár hamarosan nyithatnak is. Hosszú évek óta az a rendszer, hogy Bormio akkor nyit, ha Stelvio bezár.

Már készülnek a nyitásra Bormión
Már készülnek a nyitásra Bormión
Hiába kapott 80 cm havat a Presena-gleccser teteje, így a lift vonalán már méteres volt a hó, a nyitásra még várni kell egy kicsit. Először a pályát takaró, elvileg nyárra elhelyezett hővisszaverő fóliát kell kibányászni a hó alól, és felszedni teljes hosszában. Ha minden jól megy, akkor itt már október 27-től lehet síelni.

Közben másik két olasz terep nyitott ki a héten. A dél-tiroli Val Senales (Schnalstal) már csütörtök óta nyitva tart. Csak a mostani hétvégére a helyi park is kinyitott, egyelőre még nem teljes kínálattal. Itt kicsit kevesebb friss hó esett, így most összesen 30 cm hóval kezd gazdálkodniuk. Négy lift és összesen hat kilométer pálya használható

Az előző hétvége óta hétvégenként lehet síelni Zermatt olasz oldalán is, Cervinia terepén. A hétvégi nyitva tartás előreláthatólag október 27-ig tart, onnantól minden nap lehet majd síelni ezen a síterepen is.

Svájcban Saas-Fee és Zermatt már régóta üzemel, persze az időjárás itt is űz néha tréfákat, ezen a héten például az erős szél miatt nem jártak a liftek egy-két napig. St. Moritz feletti Diavolezza gleccseren szombat óta lehet már síelni. Most két lift és 3 km pálya üzemel. Az Engelberg feletti Titlis gleccsere is ezen a hétvégén nyitotta meg kapuit, itt 6 lift és 8 km pálya használható. Várhatóan egy hónap múlva csatlakozik hozzá a másik svájci terep, Corvatsch 3303.

Szezonnyitás előtti sor Arapahoe Basin ülőliftje előtt
Szezonnyitás előtti sor Arapahoe Basin ülőliftje előtt
Amerikában is megtartották a szezonnyitót. Az utóbbi évek komolytalan marketingkampányba hajszolta az első nyitva tartó síterep címét. Elvileg a minnesotai Wild Mountain nyitott először október 7-én, de másnap már be is zártak ideiglenesen. Szintén korán, október 13-án nyitott az apró Woodbury síterep Connecticut államban.

Magunk részéről helytállónak tekintjük azt az amerikai mondást, hogy egy sípályának legalább akkorának kell lennie, hogy egy baseball labdával ne lehessen ledobni a tetejéről az aljára. Ez alapján a coloradói A-Basin lehet az igazi első, akik október 17-én nyitottak, üzemelő ülőlifttel, hosszú pályával, teljes szélességben 50 cm vastagon behavazva.

KOMMENTEK
sun2005 | 2012.10.21. 06:37
Jaj de mennék már :-)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.