Menü ≡

Húsvéti csobbanás síléccel

2011.04.20. | Szerző: Árvay Sándor
A locsolás hagyományos kelléke ugyan a víz, ám a svájci Engelberg háromezres csúcsai környékén a vasárnap délben versenyre kelő síelők azon ügyeskednek majd, hogy kellő lendülettel átugorják a lesiklódomb végén levő medencét, s csobbanás nélkül, szárazon megússzák a repülést.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
A Közép-Svájcban fekvő Engelberg csendes zsákfalu az A2-es autópályáról mindössze húsz perces kocsikázással, valamint Luzernből akár vonattal is elérhető. Változatos, de nem túl áttekinthetetlen sícentruma van: 12 felvonó, 42 km pálya várja a lesiklókat. Április 12-én havazott utoljára, jelenleg 0-370 cm vastag réteg takarja a lejtőket. A település északi oldalán a Titlis és Jochpass 3000 méter feletti síközpontja, míg a déli, napsütötte oldalon Brunni pályarendszere található. Engelberg büszkesége a Titlis Rotair felvonó, melynek kabinja a 360 fokos kilátás érdekében lassan körbeforog, miközben a 3028 méteres Klein Titlis csúcsra kapaszkodik fel. Innen - a gleccseren egy rövid fekete pályaszakasz közbeiktatásával - egészen Engelbergig csúszhatunk vissza egy 12 km hosszú sípályán, majdnem kétezer méteres szintkülönbséget megtéve.

A 3846 lakost számláló település a skandináv turisták kedvelt téli üdülőhelye, ahol síugró Világ Kupa versenyt is rendeznek, s az északi országok sportolói ilyenkor szinte hazai környezetben érezhetik magukat, olyan nagy a buzdítás.

Húsvét vasárnapján a drukkerhad nem a profi sportolókat, hanem a közönségszórakoztató amatőr verseny résztvevőit ösztökéli majd minél nagyobb ugrásra - hogy elkerüljék a jeges vízben való fürdőzést... A kellemes tavaszi napsütést élvezve, a környező csúcsok csodás panorámájában gyönyörködve vidám vetélkedő szemlélői lehetnek a látogatók e hagyományos húsvéti "locsolkodáson".Hasonló vizes ugrást tartottak néhány hete a mátraszentistváni idényzárón is - a svájci hegyek világában szintén az a cél, hogy a sílécen, snowboardon, vagy más lesikló alkalmatosságon a 25 méter széles vizes akadály, az e célra épített mesterséges tó partjára érkező versenyző szárazon megússza a nagy ugrást. Aki vízbe pottyan, kiesik. Minden újabb futamban nehezednek a feltételek - azaz: rövidül a lendületet adó lesiklódomb, s a kisebb sebességgel nehezebb nagyot ugrani. Vasárnap délben kezdődik a verseny, 5 svájci frank a nevezési díj, s bárki próbálkozhat a víz feletti repüléssel. Az előző évi tapasztalatok alapján célszerű, ha minden résztvevő váltóruhát is hoz magával - vagy valóban vízhatlan felszerelésben vállalkozik vizen járásra... Aki pedig a gleccservilágot megunva a völgyben is vállalkozik egy kis kirándulásra, feltétlenül keresse fel a tavaszi pompáját mutató hegyvidék szép műemléki látnivalóját, az 1120-ban alapított bencés kolostor épületegyüttesét.
2011.04.20. 19:32:17 Koty
Élőben nagyon jó hangulatúak ezek a bulik.
Tavaly volt szerencsém videózni az egyiken: http://sielok.hu/video/brunnalm-alm...platsch/
2011.04.21. 10:26:35 Dave Pécs
A bormioi komolyabb: http://youtu.be/Cg4qITxTdps :D
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó videók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »