Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Húsz méter vastag hó zárja el az állomást a külvilágtól

2013.03.19. 2013.03.20. Bata Attila | frissítve: 2013.03.20.

Húsz méter vastag hó zárja el az állomást a külvilágtól Ritka havas az idei szezon Spanyolországban is. A Burgosz feletti hegyekben található síterepet és katonai állomást az idén többször is betemette a hó. A katonai állomás már negyven napja megközelíthetetlen, becslések szerint 20 méter vastag hóréteg zúdult a katonákhoz vezető hegyi útra.
Spanyolország egyik radarállomását 1997-ben kezdték el építeni körülbelül 1600 méter magasan. Négy év alatt fel is épült, az átadóünnepségen maga János Károly király is megjelent 2001-ben. A 12. számú radarosok azóta is aktívan részt vesznek a spanyol légtér védelmében, bár nem egyszerű az életük.

Először 2005 februárjában és márciusban tapasztalhatták meg milyen itt a tél. Akkor 28 napon át nem lehetett szárazföldön megközelíteni a radarállomást. A történelem pedig az idén megismétli önmagát. Az állomás február 5. óta megközelíthetetlen az országúton keresztül, már több mint 40 napja. Ezen felül a mínusz 10-15 fokos hőmérséklet is nehezíti a szolgálatot teljesítők dolgát, akik a rendkívüli körülmények között sem hagyták el az állomást, de ellátásukról az utóbbi időben már helikopterekkel gondoskodnak, mivel, ahogy a képen is látható, egy hét emelet magasra, 20 méteresre becsült hóomlás torlaszolja el az utat a külvilág felé.

A közelben, egy kicsivel fentebb, 1700 méteren található Spanyolország talán legkisebb síterepe, ahol szintén gondokat okoz a hó. A március elejei havazás miatt egy időre be kellett zárni a síterepet, és csak az előző pénteken tudtak nagy nehézségek után újra kinyitni. Az inkább kezdők részére alkalmas síterep weboldala szerint jelenleg 1,5 – 5 méter vastag a hóréteg.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.