Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Idén is épül jégtemplom a Magas-Tátrában

2016.11.14. sielok.hu

Idén is lesz jégkatedrális a Magas-Tátrában. Már mintegy 90 tonna jeget szállítottak Ótátrafüredre, hogy a tavalyinál szebb és nagyobb épületet faragjanak ki. A munka már megkezdődött, amelyhez 720 darab jégtömb áll a jégszobrászok rendelkezésére.
Ilyen volt tavaly (Kép: Región Vysoké Tatry / Facebook)
Ilyen volt tavaly (Kép: Región Vysoké Tatry / Facebook)
Tavaly mintegy 218 ezer turista volt kíváncsi a jégkatedrálisra Ótátrafüreden. A jégcsodát 137 napig, azaz majdnem 5 hónapon keresztül látogathatták a turisták.

Már készül az új katedrális, vágják, csiszolják, fényesítik és egymáshoz ragasztják a 130 kilós jégtömböket. Mint Adam Bakoš szobrász, projektvezető portálunknak elmondta, az idén a szepességi gótika idejét idéző templomot készítenek.

„Lőcsei Pál mestert idézzük, aki a Szepességben, Gömörben, Liptón működött, több oltárt készített. Jövőre lesz 500 éve annak, hogy Lőcsén elkészítette a főoltárt. Erre is emlékezünk, elkészítjük a szobrait, az oltárt szintén az ő szobrai díszítik majd. De nem tisztán csak a lőcsei oltár lesz, hanem az összes általa készített oltárokból vett részletek, amelyek a Szepességben találhatók” – magyarázta a szobrászok vezetője.

A szervezők azt ígérik, az idei templom még nagyobb lesz, a tavalyi 70 tonna helyett most 20 tonnával több jeget használnak fel az építkezés során. A tavalyi és az azt megelőző két év sikerén felbuzdulva az idén is különféle rendezvények színhelye lesz a jégkatedrális.

„A látogatók elsősorban azért jönnek ide, hogy gyönyörködjenek a látványban, de egyben ez a hely alkalmas lesz például esküvők megtartására is. Tavaly öt esküvőt rendeztek itt, valamint egy hivatalos eljegyzést is. Azt nem tudjuk, hogy mennyi volt a nem hivatalos, de bizonyára sok. Emellett itt tartjuk a hagyományos adventi koncertjeinket és egyéb rendezvényeket” – mondta Andrea Žigová, a Magas-Tátra Régió Turisztikai Szervezet igazgatója.

A mínusz 7 fokosra hűtött kupola alatt nem egyszerű a munka. A szobrászok időnként kijönnek a kupolából, hogy a barátságosabb mínusz 2 fokban melegedjenek, igaz, kívül már hó borít mindent.

Ilyen volt tavaly (Kép: Región Vysoké Tatry / Facebook)
Ilyen volt tavaly (Kép: Región Vysoké Tatry / Facebook)
Adam Bagoš projektvezető megjegyezte, hogy amikor elkezdték a munkát, odakinn még meleg volt, a hirtelen változás megviselte őket. „Az első napon mindannyiunknak fájt a feje, magasabban is vagyunk a tengerszint felett, a ventilátorok állandóan fújják a hideget, a klíma elég kellemetlen és nehéz hozzá szokni” – mondta a szobrász.

A 17 napig készülő katedrálisba november 25-én léphetnek be az első látogatók.

Forrás: hirek.sk
KOMMENTEK

Szállástippek
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.