Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Időjárás: nyárias hétvége után, télies hétvége előtt

2012.10.23. | Szerző: Bata Attila
Időjárás: nyárias hétvége után, télies hétvége előtt Az idei ősz folyamán már nem először, az egyik végletből a másikba vált az időjárás az Alpok és a Tátra hegyeiben. A mostani hétvégén számos melegrekord dőlt meg, vagy ahhoz közeli hőmérsékleteteket mértek. Ehhez képest, a következő hétvégére 15-20 fokkal hidegebb levegő érkezik a hegyekbe.
h i r d e t é s

Franciaország, Svájc, Ausztria

A francia hegyekben is szokatlan meleg volt. Az alpesi túrázás és síelés bölcsőjének számító francia Chamonix településen (1000 m) szombaton 26 fokot mértek, amely új októberi rekord. Még sosem mértek ilyen magas hőmérsékletet októberben, az pedig külön meglepő, hogy ezt a hónap utolsó harmadában. A magasabb régiókban, 1500 méteres magasságban, 17 fokos hőmérsékletet hozott az októberi nyár.

Egy héttel ezelőtt az olasz hegyekben
Egy héttel ezelőtt az olasz hegyekben
Svájcban is tarolt a meleg. Az országban sorra dőltek meg az októberi csúcsok. Az alacsonyabb részeken 25-29 fokig emelkedett a hőmérséklet. A hegyekben is szokatlanul meleg volt. A 2128 méter magas Pilatus-hegyen 19,3 fokos októberi rekordot mértek, de számos 1500 méter feletti hágón vagy településen működő mérőállomás jelentett 15 fok feletti értékeket.

Ausztriában is hatalmas lesz a kontraszt a két hétvége között. A karintiai Dobratsch csúcsán (2166 méter) 17,7 fokot mértek szombaton és 17,5 fokot vasárnap. Itt 1926 óta mérik a hőmérsékletet, de októberben még sosem mértek ilyen magas értéket.

Mai kép, a napsütötte Tonale
Mai kép, a napsütötte Tonale

Szlovákia

Szlovákiában is melegebb volt a szokásosnál, utoljára 1954 októberében mértek ilyen magas októberi értékeket. Számos helyen megdőltek az 58 éves rekordok, mint például Poprádon (694 m) 20,1 fokkal. Chopokon (2008 m) 1955 óta mérik a hőmérsékletet, a hétvégi 14,6 fok az eddigi második legmelegebb október, csak 1995-ben volt két tizeddel melegebb. Csorba-tónál (1355 m) 21,6 fokot mértek, a Lomnici-csúcson (2633 m) is 11,3 fokig emelkedett a hőmérséklet, és az előző hétvégén hullott 15 centiméteres hó már teljesen elolvadt.

Az már most látszik, hogy a következő hétvégétől a melegrekordos hétvége után az évszakhoz képest jóval hidegebb hétvége következik. Sarki eredetű hideg árasztja el Európa közepét, és ezúttal már nem csak a hegyekben fog havazni.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »