Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Így indul újra a síelés Izraelben az enyhítések után

2021.02.22. Bata Attila

Az idei szezonban számos országban találunk arra példát, hogy az aktuális járványhelyzettől függően hol engedélyezték, hol bezárták a sílifteket. Izrael példája azért lehet érdekes, mert az ország már elérte az átoltottságnak azt a fokát, amelynél meglépték síterepük megnyitását.
Havazás 3 nappal a nyitás előtt (Kép: Mt.Hermon)
Havazás 3 nappal a nyitás előtt (Kép: Mt.Hermon)
Kezdjük a háttérrel. Izrael megkötötte saját alkuját a Pfizer vakcina gyártójával. Az itteni "kísérleti laboratórium" lényege, hogy jóval több vakcinát szállítanak, cserébe az izraeli egészségügyi minisztérium hozzájárult, hogy a beoltottak elektronikusan tárolt adataihoz (esetleges szövődmények, mellékhatások kutatása érdekében) a gyártó szakemberei anonim módon hozzáférjenek.

Ennek köszönhetően Izrael mára a legmagasabb átoltottsági rátával rendelkezik. A 9,3 milliós lakosság közel 50%-a már megkapta az első adag vakcinát. A javuló számoknak köszönhetően, ahogy az MTI írja, tegnap óta, öthónapos szünet után szigorú járványügyi korlátozásokkal ismét megnyíltak az uszodák és a konditermek, az utcafrontra néző boltok, a bevásárlóközpontok és a piacok, valamint a múzeumok és a könyvtárak is.

A BBC szerint az újranyitott létesítményeket az helyiek "zöld útlevéllel" látogathatják. Ezt a teljes beoltottak (2. oltás után egy héttel), valamint a betegségen már átesettek kapják meg. Ezt a jogosultságot vonalkódos papíron vagy egy okostelefon alkalmazásával lehet igazolni. A síeléshez is ez az igazolás volt szükséges.
Ezen a síterepen "látogatók" száma igencsak vetekszik azokkal, akik tényleg csúszni jöttek
Az enyhítések miatt ismét megnyílhatott az ország síterepe, a Hermon-hegy is. Itt az idén eddig egy hetet lehetett síelni. A vasárnapi nyitást csütörtökön jelentették be. Bérletet vásárolni, felszerelést bérelni csak előzetesen az interneten volt mód, ahogy sejteni lehetett az igények jóval meghaladták a lehetőségeket.

A síterep csak napi 2500 bérletet, a covid előtti "szokásos" mennyiségnek a 20%-át értékesítette. A síterep weboldala sem bírta az érdeklődők rohamát. Aki tudott, szinte bármilyen időpontra foglalt bérleteket. A közösségi oldalakon hamar kialakultak olyan csoportok, ahol a síelők egymás között cserélgették a különböző időpontokra érvényes bérleteiket.

A hatalmas érdeklődés nemcsak annak volt köszönhető, hogy végre kinyitott a síterep, hanem az utóbbi napok havazásainak is. A Közel-Keleten az elmúlt napokban az alacsonyabb részeken is havazott, amely mindig jót tesz az üzletnek a magasabb régiókban. A hegyen 30-40 cm friss hó hullott, így a vasárnapi nyitásnál a völgyben 80 cm, a hegyen 130 cm hó várta a szerencsés síelőket.
Havazás Libanonban
A régió másik országában, Libanonban is havazott. Itt 1700 és 2850 méter közötti magasságban hat síterep is található, ahol idén még a lezárás miatt nem lehetett síelni. Ezeken a részeken a lakosság jelentős része a téli turizmusban érdekelt, amelynek újraindításáról a napokban kezdtek tárgyalásokat. Tegnap óta néhány libanoni síterepen már engedélyezték a helyi igazolt versenyzők sportolását.

A korábban említett un. covid útlevél bevezetése számos országban napirendi téma. A jogosultságok kidolgozása (utazás engedélyezése, közösségi események látogatása stb.) napirenden van, ezzel kapcsolatos előkészületek itthon és Európában is elkezdődtek. Természetesen az is feltétel, hogy a jogosultak (beoltottak vagy betegségen nemrég átestek) száma jelentős emelkedést mutasson.

Kíváncsian várjuk az ezzel kapcsolatos fejleményeket, amelyek akár a késő tavaszi, vagy nyári (gleccser) síelést is befolyásolhatják. 
KOMMENTEK
skioutlet | 2021.02.22. 05:54
Az izraeli átoltottság 82,4%.

https://ourworldindata.org/covid-va...ccinations

Az EU-ban egyébként 5,72%.
skioutlet | 2021.02.22. 06:07
Pontosítok. Az elöző hozzászólásomban belinkelt adatok a vaknicíót mutatják. (Felhasznált koronavírus elleni vakcinaadagok száma száz lakosra vetítve.) A vakcinaadagok száma nem egyenlő a beoltott emberek számával, mivel egy ember teljes oltásához nagyrészt két adag szükséges.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.