Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Így indul újra a síelés Izraelben az enyhítések után

2021.02.22. Bata Attila

Az idei szezonban számos országban találunk arra példát, hogy az aktuális járványhelyzettől függően hol engedélyezték, hol bezárták a sílifteket. Izrael példája azért lehet érdekes, mert az ország már elérte az átoltottságnak azt a fokát, amelynél meglépték síterepük megnyitását.
Havazás 3 nappal a nyitás előtt (Kép: Mt.Hermon)
Havazás 3 nappal a nyitás előtt (Kép: Mt.Hermon)
Kezdjük a háttérrel. Izrael megkötötte saját alkuját a Pfizer vakcina gyártójával. Az itteni "kísérleti laboratórium" lényege, hogy jóval több vakcinát szállítanak, cserébe az izraeli egészségügyi minisztérium hozzájárult, hogy a beoltottak elektronikusan tárolt adataihoz (esetleges szövődmények, mellékhatások kutatása érdekében) a gyártó szakemberei anonim módon hozzáférjenek.

Ennek köszönhetően Izrael mára a legmagasabb átoltottsági rátával rendelkezik. A 9,3 milliós lakosság közel 50%-a már megkapta az első adag vakcinát. A javuló számoknak köszönhetően, ahogy az MTI írja, tegnap óta, öthónapos szünet után szigorú járványügyi korlátozásokkal ismét megnyíltak az uszodák és a konditermek, az utcafrontra néző boltok, a bevásárlóközpontok és a piacok, valamint a múzeumok és a könyvtárak is.

A BBC szerint az újranyitott létesítményeket az helyiek "zöld útlevéllel" látogathatják. Ezt a teljes beoltottak (2. oltás után egy héttel), valamint a betegségen már átesettek kapják meg. Ezt a jogosultságot vonalkódos papíron vagy egy okostelefon alkalmazásával lehet igazolni. A síeléshez is ez az igazolás volt szükséges.
Ezen a síterepen "látogatók" száma igencsak vetekszik azokkal, akik tényleg csúszni jöttek
Az enyhítések miatt ismét megnyílhatott az ország síterepe, a Hermon-hegy is. Itt az idén eddig egy hetet lehetett síelni. A vasárnapi nyitást csütörtökön jelentették be. Bérletet vásárolni, felszerelést bérelni csak előzetesen az interneten volt mód, ahogy sejteni lehetett az igények jóval meghaladták a lehetőségeket.

A síterep csak napi 2500 bérletet, a covid előtti "szokásos" mennyiségnek a 20%-át értékesítette. A síterep weboldala sem bírta az érdeklődők rohamát. Aki tudott, szinte bármilyen időpontra foglalt bérleteket. A közösségi oldalakon hamar kialakultak olyan csoportok, ahol a síelők egymás között cserélgették a különböző időpontokra érvényes bérleteiket.

A hatalmas érdeklődés nemcsak annak volt köszönhető, hogy végre kinyitott a síterep, hanem az utóbbi napok havazásainak is. A Közel-Keleten az elmúlt napokban az alacsonyabb részeken is havazott, amely mindig jót tesz az üzletnek a magasabb régiókban. A hegyen 30-40 cm friss hó hullott, így a vasárnapi nyitásnál a völgyben 80 cm, a hegyen 130 cm hó várta a szerencsés síelőket.
Havazás Libanonban
A régió másik országában, Libanonban is havazott. Itt 1700 és 2850 méter közötti magasságban hat síterep is található, ahol idén még a lezárás miatt nem lehetett síelni. Ezeken a részeken a lakosság jelentős része a téli turizmusban érdekelt, amelynek újraindításáról a napokban kezdtek tárgyalásokat. Tegnap óta néhány libanoni síterepen már engedélyezték a helyi igazolt versenyzők sportolását.

A korábban említett un. covid útlevél bevezetése számos országban napirendi téma. A jogosultságok kidolgozása (utazás engedélyezése, közösségi események látogatása stb.) napirenden van, ezzel kapcsolatos előkészületek itthon és Európában is elkezdődtek. Természetesen az is feltétel, hogy a jogosultak (beoltottak vagy betegségen nemrég átestek) száma jelentős emelkedést mutasson.

Kíváncsian várjuk az ezzel kapcsolatos fejleményeket, amelyek akár a késő tavaszi, vagy nyári (gleccser) síelést is befolyásolhatják. 
KOMMENTEK
skioutlet | 2021.02.22. 05:54
Az izraeli átoltottság 82,4%.

https://ourworldindata.org/covid-va...ccinations

Az EU-ban egyébként 5,72%.
skioutlet | 2021.02.22. 06:07
Pontosítok. Az elöző hozzászólásomban belinkelt adatok a vaknicíót mutatják. (Felhasznált koronavírus elleni vakcinaadagok száma száz lakosra vetítve.) A vakcinaadagok száma nem egyenlő a beoltott emberek számával, mivel egy ember teljes oltásához nagyrészt két adag szükséges.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.