Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ismét fél méter hó hullott az osztrák hegyekben

2019.03.19. Bata Attila

Márciusban egymást váltja a havazás és a tavaszias időjárás a hegyekben. Múlt hét pénteken még jelentős hó hullott Ausztriában, majd vasárnapra már a 20 fokot is átlépték. Tegnap azonban ismét megérkezett a havazás, főleg a déli részeken.
Webkamera tegnap. Bad Kleinkirchheim, Karintia
Webkamera tegnap. Bad Kleinkirchheim, Karintia
Hazánkhoz hasonlóan Ausztriában is igazi tavaszt hozott a vasárnap. Alsó-Ausztriában még 23 fokot mértek, de másnapra már 15 fokot esett a hőmérséklet.

Hasonló volt a helyzet a dél-karintiai, az olasz határhoz közeli Villach településen, ahol a mérőállomás (495 m) vasárnap még 18,5 fokot mért, tegnap azonban egész nap nem elemelkedett a hőmérséklet 1,8 fok fölé!
Koralpe, Ausztria
Koralpe, Ausztria
Villach és a tőle nyugatra található karintiai völgyekben hétfő reggelre az alacsonyabb részeken is havazott. A havazást egy mediterrán ciklon hozta, amely már Olaszországban is havazásokat okozott. A Dolomitok síterepei, 2000 méteres magasság felett kaptak egy kis utánpótlást a hóból. Ebben a magasságban kb. 20 cm hullott hétfő reggelre.
Vogel síterep, Szlovénia
Vogel síterep, Szlovénia
Szokás szerint ilyenkor a szlovén hegyek sem maradnak ki a havazásból. 24 óra alatt 40-50 cm hó hullott a Júliai-Alpok magasabb régióiban, de a havazásból a távolabbi és alacsonyabb részekre is jutott. A Maribor melletti Pohorje síterepén jól jött a kb. 20 cm vastag friss hó a felsőbb régiókban.
Maribor-Pohorje, Szlovénia, Areh rész, 20 cm friss hó
Maribor-Pohorje, Szlovénia, Areh rész, 20 cm friss hó
Visszatérve Ausztriára, tegnap reggel a karintiai mérőállomások már jelezték a friss havat. Nassfeld (1607 m) 45 cm, Goldeck (1910 m) 45 cm havat mért, de számos 1000 méter alatti településen is 20-30 cm hó hullott.

A havazás folytatódott, északabbra húzódott a közelebbi salzburgi hegyek is kaptak belőle. Délutánra a legtöbb helyen már megszűnt a havazás, csak a legmagasabb régiókban maradt még borult az égbolt.
Katschberg, Ausztria, 45 cm friss hó
Katschberg, Ausztria, 45 cm friss hó
A következő napokban marad a változékony időjárás, amely csütörtöktől már javulásnak indul. A jelenlegi kilátások szerint péntektől ismét csodás napsütéses időjárás várható, az sem kizárható, hogy az alacsonyabb részeken hétvégén ismét 20 fok körül alakulnak a hőmérsékletek. 
KOMMENTEK
Stani | 2019.03.19. 06:39
Először egy északi front jött a mediterrán előtt, ebből az Északi Alpok hegyei kaptak friss havat, majd az déli front észak felé is átterjedt. Tegnapi képek Hochkönigről:

https://sielok.hu/fotoalbum/hochkon...ig20190319/galeria/

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.