Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jó hír: visszatért a tél az Alpokba

2013.12.27. Bata Attila

Az elmúlt két-három nap hatalmas havazást hozott a francia, svájci és olasz síterepeken. Ausztria déli része, valamint a gleccserek is kaptak szépen ebből a havazásból. A havazás a lehető legjobbkor érkezett, ezeken a helyeken már nem lesz gond a hóviszonyokkal az év végén.
Franciaország is megnyugodhat, lesz elég hó az év utolsó napjaira. Átlagosan 30-70 cm friss hó hullott a síterepeken, és a francia síterepek most igazán boldogok, hogy a tél visszatért a hegyekbe.

Franciaország: komoly lavinaveszély
Svájc déli része 100-150 cm havat kapott az elmúlt napokban, különösen örülhetett vagy bánkódhatott a déli ciklonokból mindig sok csapadékot kapó Ticino (Tessin) kanton a maga 180-200 cm friss havával. A középső részeken, Zermatt és a Berninagebiet között is hullott 50-80 cm hó, de legkevesebb 20-50 cm havat szinte az összes síterep felső része kapott.

Az olasz helyzetről már beszámoltunk. Kevés helyen úszták meg 70-100 cm friss hó alatt.

Cortina, sítereppé változott az utca is...
Ausztriában a déli oldal kapta a legtöbb havat. Nassfelden a honlapjuk szerint 100 cm friss hó esett. A dél-karintiai és kelet-tiroli területeken kívül a gleccsereken és a 2500 méter feletti részeken is 40-60 cm friss hó hullott Ausztriában.

Nassfeld, rengeteg hó esett (Kép: Visit Nassfeld Pressegger See)
Nassfeld, rengeteg hó esett (Kép: Visit Nassfeld Pressegger See)
A nagy havazás után kisütött a Nap, csodás az idő, de nem ajánlatos elhagyni a kijelölt pályákat, jelentősen megnőtt a lavinaveszély. Az olasz és francia hegyekben már négyes, az osztrák hegyekben jellemzően hármas fokozatú a lavinaveszély az ötös skálán. Ausztriában volt olyan síelő, akit egy nap alatt két lavina is elsodort.

Nassfeld, kisütött a Nap (Kép: Visit Nassfeld Pressegger See)
Nassfeld, kisütött a Nap (Kép: Visit Nassfeld Pressegger See)
KOMMENTEK
cannibale | 2013.12.27. 20:02
Ez nem néz ki rosszul.. :)
sun2005 | 2013.12.28. 07:42
Alakul a dolog, eshetne nálunk is

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.