Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jön az okos bukósisak: filmez, beszél és egyebek

2015.10.01. Bata Attila

Volt idő, amikor még azt hittük, hogy a telefonnal csak telefonálni lehet. Most még sokan azt hiszik, hogy a bukósisak csak arra jó, hogy megvédje a fejünket. Néhány ausztrál fiatal úgy gondolta, hogy rengeteg dolgot lehet beépíteni a sisakokba, így az okostelefonok mintájára lassan megjelennek az okos bukósisakok.
Kezdjük azzal, hogy mi az a Kickstarter. Ha valakinek van egy jó ötlete, de nincs elég pénze a megvalósításhoz, akkor a termékét felteszi a Kickstarter vagy hasonló oldalakra. A közbeszéd által közösségi finanszírozásnak (crowdfunding) nevezett módszer lényege, hogy az oldal látogatói pénzzel támogatják a projekt megvalósulását. A szabály egyszerű: ha az adott határidőre, az adott mennyiségű pénz összegyűlik, akkor az alkotók nekifognak a sisaknak.

Mit is tud a sisak?
A Forcite Alpine cég október 30-ig akar összegyűjteni 200 ezer ausztrál dollárt (kb. 40 millió forint), hogy megkezdhesse az okos sisakok gyártását. Ma reggeli állapot szerint a pénz közel egynegyede már összegyűlt, ez elég biztató ahhoz képest, hogy szerdán indult a kampány.

Mi van a sisakban? Sok minden, amit eddig külön-külön kellett felcipelni a hegyre. Először is maga a bukósisak megfelel a biztonsági előírásoknak, átment a szigorú teszteken, tehát a multimédiás élményen kívül biztonságot is ad.

Ezt a filmet a sisak kamerája rögzítette
A sisakba már 4k felbontású kamerát szereltek, a külsejére épített gombot megnyomva már indul is a felvétel. Az okos bukósisak természetesen összeköthető az okostelefonnal, így azon keresztül hallgathatunk zenét vagy telefonálhatunk.

Miközben csúszunk, a sisak folyamatosan gyűjti az adatokat és mér mindent. Hány kilométert csúsztunk, milyen sebességgel, ugrásoknál az ugrás magasságát, sebességét, de még a levegőben töltött időt is.

Ha még másik három társunkat rá tudjuk dumálni ilyen sisakra, akkor 200 méteres körzetben a beépített mikrofonon keresztül beszélgethetünk is egymással. Négy sisak képes egymással kommunikálni és csúszás közben nem kell állandóan megállni, ha akarunk valamit a másiktól. Vagy ahogy a filmben, szólhatunk az utánunk csúszónak, hogy itt egy nagy kő vagy itt jeges a pálya vagy kinek kell kikérni az első sört a hüttében...

Mit is tud a sisak?
A sisak természetesen ennél összetettebb, a többi funkciót a fenti videókban lehet fürkészni.

A tervek szerint az első sisakokat a gyűjtésben résztvevő leggyorsabb adományozók kedvezményesen megvehetik. Az első rendekéseket már januárban szállítanák, az igazi termelés februártól indulna be. A hírek szerint a legolcsóbb modell 700 amerikai dollárba (kb. 196 ezer forint) kerülne. 

A Kickstarter oldala és a sisak leírása itt található.
KOMMENTEK
maci-laci | 2015.10.01. 19:09
Mi jöhet még ? Okos síléc, okos síkesztyű okos sígatyó ?
osvald | 2015.10.01. 21:52
sílégzsák?
Klara | 2015.10.02. 07:09
GPS nincs is benne? Pedig megsúghatná, hogy merre menjünk egy adott pályán, és ha mégis másfelé van kedvünk síelni mantraként duruzsolhatná, hogy újratervezés...
minerel | 2015.10.03. 21:31
A sípályákon bőven elég ha csak a síelő az okos. :-)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.