Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Júniusi havazás Skandináviában, Észtországban és Oroszországban

2014.06.18. Bata Attila

Június itthon már a nyár és a kánikula hónapja, de északon még ilyenkor is néha-néha visszatér a tél. Így történt ez a hétvégén is, hiszen Skandináviában még az alacsonyabban fekvő területeken is havazott, de a havazásból jutott Észtországba és Oroszország európai részére is.

Norvégia, Finnország és Svédország

Norvégiában nem annyira szokatlan a júniusi havazás, de erre inkább már csak az idősebbek emlékeznek. Vasárnap és hétfőn több településen is havazott, többek között az északi sarkkörön belüli Tromsø városában. Itt érdekes dolgot mutat a statisztika. Az utóbbi 40 év júniusait nézve, eddig összesen 43 júniusi napon havazott. Nagy a kontraszt az időbeli eloszlásban, hiszen az utolsó 20 évben már jóval ritkábban. Június második felében utoljára 2000-ben havazott a norvég városban.

Hétfőn és kedden is havazott Svédország északi részén, a 300-500 méteres magasságban. Ez itt tényleg nem szokatlan, hiszen még júliusban és augusztusban sem ritka a havazás. A finn Lappföldön is havazott, de még egy kicsit délebbre is jutott a havazásból Finnországban. Helsinkiben ugyan nem havazott, de a 3,4 fokos hőmérséklet jóval az ilyenkor szokásos minimumátlag (9,6 fok) alatt van.

Észtország

A magyar sajtót leginkább az észtországi havazás híre járta be. Itt legutoljára napra pontosan 32 évvel ezelőtt havazott júniusban. A havazásról további képeket itt lehet találni. Valószínűleg nem sokan számítottak erre a júniusi havazásra a májusi 30 fokos meleg után.
Havazás Észtországban (Kép: http://rahvahaal.delfi.ee)
Havazás Észtországban (Kép: http://rahvahaal.delfi.ee)

Oroszország

Oroszországba is eljutott a havazás, itt a Moszkva és Szentpétervár közötti Tver régióban hullott egy kis hó. Oroszországban is tud érdekes dolgokat produkálni az időjárás. Az északi sarkkörön túli területeken több helyen is 25-26 fokot mértek. Még érdekesebb, hogy ezeken a részeken egy héttel ezelőtt közel fél méter friss hó esett. Természetesen a vastag hótakaró azonnal olvadásnak indult, sok helyen már el is tűnt, a legjobban Snezsnogorszk településen tartotta magát, ahol tegnap még mindig 19 cm vastag volt reggel, de a délutáni 24,4 fok nem sok esélyt adhatott neki.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.