Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kaprun: snowboardosok éjszakáztak a hegyen

2014.02.19. Stánicz Balázs

Kaprun: snowboardosok éjszakáztak a hegyen Két holland snowboardos került bajba a kapruni gleccseren, ugyanis felvonó helyett a lesiklást választották, amivel csak az volt a gond, hogy a völgybe sem sípálya, sem kijelölt freeride útvonal nem vezet. Nem véletlenül: függőleges sziklafalakban végződik a hegy.
Minden szezonban akadnak olyanok, akik úgy gondolják képesek lecsúszni a völgyig, idén februárig kellett várni erre. Február 9-én két holland deszkás gondolt egyet és Kaprun középállomásától (Langwied – 1970 méter) nem a két kabinos valamelyikét, hanem a csúszást választotta. Néhány kilométer után a porhavas álom rémálommá változott. Egy meredek szurdokba keveredtek, ahol legjobb tudásuk szerint igyekeztek a völgy felé, azonban a szurdok kis idő után merőleges sziklafallá változott. A meghiúsult lecsúszás után a felmenetellel próbálkoztak, de rájöttek, segítség nélkül ez nem megy.

Este tíz órakor hívták a hegyi mentőket, akik azonnal útra keltek. Az éjszaka végett helikopteres mentés nem jöhetett számításba, így gyalogszerrel és sítalpakkal indult el a mentőcsapat a két fiatal keresésére. Kevéssel hajnali három óra előtt megtalálták őket, az éjszaka hátralévő részét a két hódeszkással bivakban töltötték és étellel, itallal látták el őket. A reggeli világosság beálltával Zell am See-ből felszállt egy mentőhelikopter; a nehéz terepviszonyok miatt landolni nem tudott, így a srácokat kötéllel mentették ki a szorult helyzetükből. A hegyi mentők szerint az akció nem volt veszélytelen, hiszen ezeken a hegyoldalakon az elmúlt napok havazásai végett nagy a lavinaveszély.

A két hollandnak minden bizonnyal ez volt élete legdrágább mélyhavazása: a mentési költségek 1-2 millió forintra rúghatnak.
KOMMENTEK
huligan | 2014.02.19. 10:59
Le lehet jönni a gleccserről, de kell hozzá helyismeret, illetve sötétben nagy fényerejű lámpa... :)
Stani | 2014.02.19. 11:19
nyilván vannak utak, de 1. kellő helyismeret 2. megfelelő mennyiségű hó az alsó részeken a részben sziklás aljzat miatt. 3. biztos sítudás 4. nagyfokú tájékozódó képesség.

Kottyal mi is lejöttünk párszor a hegy túloldalán a Winterkarlba, ami Mühlbach völgyébe, majd onnan Niedernsillbe visz, de amerre ők akartak nincs út, ugyanúgy, ahogy a felvonók alatt sincs.
huligan | 2014.02.19. 13:12
Én még nem jöttem le ezen az úton, de túra léccel tervben van egy felfelé menet...
Stani | 2014.02.19. 13:26
de nem a cikkben említetten, remélem :)

pár éve volt, hogy közel 10 síelőt, snowboardost kellett menteni, mindegyikük a völgy felé igyekezett :)

itt egy kép, hogy pl. egy Lett boardos hol akart lejönni, aztán inkább helikopteres segítséget hívott:
http://www.whysummer.info/lanschi/z...eferetgraben.jpg
huligan | 2014.02.19. 13:28
Igyekeznék nem úgy... :)
huligan | 2014.02.19. 13:48
A jelzett út elég "alternatív"...
Bunny | 2014.02.19. 14:08
waltnerhajni | 2014.02.19. 15:19
én értem, hogy extrém, meg adrenalin lejönni ilyen helyekről, de mikor úgy kell lehozni valakit, onnantól már ciki...
NémaBob | 2014.02.19. 17:21
A tanulság: off piste csak helyismerettel!

A helyesírást se hanyagoljuk, a jó példamutatás végett(!):
valami végett = valami céljából
valami miatt = valamilyen okból kifolyólag, vagy valami céljából
"Az éjszaka MIATT helikopteres mentés..."
"az elmúlt napok havazásai MIATT..."
Stani | 2014.02.19. 17:21
Alapvetően nulla helyismerettel indultak el, az, hogy a freeskiers vagy egyéb portálról letöltöm az útvonalat önmagában nem elég. Ilyen helyekre először csak guide-al, aztán utána lehet egyedül. A guide, úgy is azt mondta volna, hogy inkább bulizzanak egy jót, de most inkább ne menjük ott le. A Pavillonban (bár Kaprunban) azt hiszem 1-2 millióból elég nagy bulit lehetett volna csapni :)

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Das Alpenhaus Kaprun csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos wellnesshotel mindössze 200 méterre a Maiskogelre/Kitzsteinhornra szállító kis kabinos lift alsó állomásától. Tágas, modern szobák félpanzióval és uzsonnával, uszodás wellness részleg sokféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (9)
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonban lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.