Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kaprun: snowboardosok éjszakáztak a hegyen

2014.02.19. Stánicz Balázs

Kaprun: snowboardosok éjszakáztak a hegyen Két holland snowboardos került bajba a kapruni gleccseren, ugyanis felvonó helyett a lesiklást választották, amivel csak az volt a gond, hogy a völgybe sem sípálya, sem kijelölt freeride útvonal nem vezet. Nem véletlenül: függőleges sziklafalakban végződik a hegy.
Minden szezonban akadnak olyanok, akik úgy gondolják képesek lecsúszni a völgyig, idén februárig kellett várni erre. Február 9-én két holland deszkás gondolt egyet és Kaprun középállomásától (Langwied – 1970 méter) nem a két kabinos valamelyikét, hanem a csúszást választotta. Néhány kilométer után a porhavas álom rémálommá változott. Egy meredek szurdokba keveredtek, ahol legjobb tudásuk szerint igyekeztek a völgy felé, azonban a szurdok kis idő után merőleges sziklafallá változott. A meghiúsult lecsúszás után a felmenetellel próbálkoztak, de rájöttek, segítség nélkül ez nem megy.

Este tíz órakor hívták a hegyi mentőket, akik azonnal útra keltek. Az éjszaka végett helikopteres mentés nem jöhetett számításba, így gyalogszerrel és sítalpakkal indult el a mentőcsapat a két fiatal keresésére. Kevéssel hajnali három óra előtt megtalálták őket, az éjszaka hátralévő részét a két hódeszkással bivakban töltötték és étellel, itallal látták el őket. A reggeli világosság beálltával Zell am See-ből felszállt egy mentőhelikopter; a nehéz terepviszonyok miatt landolni nem tudott, így a srácokat kötéllel mentették ki a szorult helyzetükből. A hegyi mentők szerint az akció nem volt veszélytelen, hiszen ezeken a hegyoldalakon az elmúlt napok havazásai végett nagy a lavinaveszély.

A két hollandnak minden bizonnyal ez volt élete legdrágább mélyhavazása: a mentési költségek 1-2 millió forintra rúghatnak.
KOMMENTEK
huligan | 2014.02.19. 10:59
Le lehet jönni a gleccserről, de kell hozzá helyismeret, illetve sötétben nagy fényerejű lámpa... :)
Stani | 2014.02.19. 11:19
nyilván vannak utak, de 1. kellő helyismeret 2. megfelelő mennyiségű hó az alsó részeken a részben sziklás aljzat miatt. 3. biztos sítudás 4. nagyfokú tájékozódó képesség.

Kottyal mi is lejöttünk párszor a hegy túloldalán a Winterkarlba, ami Mühlbach völgyébe, majd onnan Niedernsillbe visz, de amerre ők akartak nincs út, ugyanúgy, ahogy a felvonók alatt sincs.
huligan | 2014.02.19. 13:12
Én még nem jöttem le ezen az úton, de túra léccel tervben van egy felfelé menet...
Stani | 2014.02.19. 13:26
de nem a cikkben említetten, remélem :)

pár éve volt, hogy közel 10 síelőt, snowboardost kellett menteni, mindegyikük a völgy felé igyekezett :)

itt egy kép, hogy pl. egy Lett boardos hol akart lejönni, aztán inkább helikopteres segítséget hívott:
http://www.whysummer.info/lanschi/z...eferetgraben.jpg
huligan | 2014.02.19. 13:28
Igyekeznék nem úgy... :)
huligan | 2014.02.19. 13:48
A jelzett út elég "alternatív"...
Bunny | 2014.02.19. 14:08
waltnerhajni | 2014.02.19. 15:19
én értem, hogy extrém, meg adrenalin lejönni ilyen helyekről, de mikor úgy kell lehozni valakit, onnantól már ciki...
NémaBob | 2014.02.19. 17:21
A tanulság: off piste csak helyismerettel!

A helyesírást se hanyagoljuk, a jó példamutatás végett(!):
valami végett = valami céljából
valami miatt = valamilyen okból kifolyólag, vagy valami céljából
"Az éjszaka MIATT helikopteres mentés..."
"az elmúlt napok havazásai MIATT..."
Stani | 2014.02.19. 17:21
Alapvetően nulla helyismerettel indultak el, az, hogy a freeskiers vagy egyéb portálról letöltöm az útvonalat önmagában nem elég. Ilyen helyekre először csak guide-al, aztán utána lehet egyedül. A guide, úgy is azt mondta volna, hogy inkább bulizzanak egy jót, de most inkább ne menjük ott le. A Pavillonban (bár Kaprunban) azt hiszem 1-2 millióból elég nagy bulit lehetett volna csapni :)

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
AKCIÓK (3)
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonban lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Tauernsuites Mitterwirt
30 db modern apartman (33-158 m², 2-10 fő részére) Piesendorf településen, Kaprun/Kitzsteinhorn síterepétől 4,5 km-re, Zell am See-től kb. 6 km-re. A főépületben wellness részleg és egy étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.