Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Karácsonyi csoda: a ratrakos túlélte a lavinát

2012.12.27. Bata Attila

Karácsonyi csoda: a ratrakos túlélte a lavinát Nem akármilyen karácsonyi kalandban volt része egy ratrakosnak a francia Les Arcs síterepén. Lavina zúdult a meredek pályára, ahol éppen dolgozott. A lavina ratrakostul elsodorta a vezetőt, és pont a szakadék előtt állt meg. Helikopterrel kellett kimenteni a szikla széléről a ratrakost és járművét.
Igazi karácsonyi csodának köszönheti az életét az a ratrakos, aki a síterep egyik legmeredekebb, természetesen fekete besorolású pályáján dolgozott december 23-án, késő este. A síterep alapítójáról elnevezett Robert Blanc pályára este 10 körül zúdult le a lavina. A több ellentmondó francia tudósítás közül a www.france3.fr tűnik a legvalószínűbbnek.

A Robert Blanc pályához
A Robert Blanc pályához
Ezek szerint a lavina közel 80 méteren keresztül sodorta a ratrakot, benne a vezetőjével. Óriási szerencsével a ratrak még megállt a szikla szélén, szinte az utolsó pillanatban, közel a szakadékhoz. A segélyhívás után helikopterrel kezdték meg a mentést a nehezen megközelíthető területről. A mentést nehezítette az éjszakai sötétség és a hegyoldal beépítettsége. A hegyoldalba a lavinaelhárító rendszer kábeleit és oszlopait építették be a franciák, hogy időnkénti robbantásokkal mesterségesen idézzenek elő kisebb lavinákat, amellyel az instabil rétegeket leválasztva későbbi nagyobb lavinákat tudnak megelőzni. A sötétség, a korlátozott látási viszonyok és a beépítettség miatt nagyon magasra kellett kiemelni a ratrakost.

A ratrakost sikerült hamar biztonságba helyezni, akinek az ijedtségen kívül más baja nem esett. Már biztonságban fogadhatta a karácsonyi jókívánságokat, majd miután egy kicsit kifújta magát, úgy döntött, hogy folytatja tovább a munkáját, és befejezi az éjszakai műszakját.

KOMMENTEK
Sizsuzsa | 2012.12.27. 18:41
Azt mondta a lavina: Ratrak, arrébb raklak!
Bukfenc | 2012.12.27. 20:24
Nem minden fenékig tejföl!
százas | 2012.12.27. 21:59
Nekem ez a kedvencem!
netgo97 | 2012.12.28. 11:12
szerencséje volt

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.