Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csőd fenyegeti a kis karintiai síterepeket

2010.03.04. Bata Attila

Az életben maradásért küzdenek a kisebb karintiai síterepek. Szakemberek szerint egyre kritikusabb a helyzet, a szezon végén körülbelül tíz síterep zárhatja be a kapuit a tartományban. A negatív folyamat már tegnap elkezdődött, Simonhöhe síterepe a szezon végéig sem húzta ki, csődöt jelentett.
Simonhöhe
Simonhöhe
Egyre többen mondják, hogy túl sok a síterep Karintiában, köztük túl sok az apró síterep, amely nagy részben az adófizetők pénzére van utalva. Az ismert és fejlett síterepekkel nincs gond, itt a fejlődést más forrásokkal is lehet biztosítani. Például az utóbbi idők fejlesztéséhez Katschbergen kellett a befektetők pénze is. Itt minden egy euróhoz, amelyet a síterep az adófizetők pénzéből kap, a befektetők és a vállalkozások további hat eurót tesznek hozzá. Sokkal rosszabb helyzetben vannak a kis és közepes terepek, amelyek szinte teljes egészében tartományi pénzekből tudnak csak üzemelni és fennmaradni.

A veszélyben lévő síterepek közé tartozik többek között a magyar síelők között is népszerű Dreiländereck (Arnoldstein). A síterep vezetője szerint az idei szezon teljesen a túlélésről szólt, komoly gondot jelentett a számlák és költségek kifizetése. Rengeteg pénzt vitt el a hóágyúzás, a liftek üzemeltetése, és a karbantartási munkálatok.
Negyvenöt év, tizenöt kilométer pálya ment csődbe
Negyvenöt év, tizenöt kilométer pálya ment csődbe
Tegnap jelentett csődöt a St. Urban melletti Simonhöhe síterepe. Hiába az idei jó szezon, a síterepnek annyi az adósága, hogy valószínűleg negyvenöt év után kénytelenek lesznek bezárni a terepet. A körülbelül 3,5 milliós adósság az utóbbi évtizedben kezdett felhalmozódni, és ebben komoly szerepet játszottak a 2000/2001-es év drága fejlesztései. Többek között akkor építettek egy négyszemélyes ülőliftet, amelynek megmentésére már szinte alig van esély. Valószínűnek látszik, hogy a liftet is hamarosan le kell bontani és a többi pénzzé tehető berendezéssel együtt minél előbb értékesíteni kell, hogy csökkenjen a tetemes adósság. Ha csoda nem történik, akkor ez sem lesz elég, hiszen 25 hitelező felé tartozik a síterep a fent említett 3,5 milliós összegben, ugyanakkor a síterep vagyona papíron csak 2,6 millió eurót ér.

A síterepet hét hónap óta a szomszédos falu polgármestere vezeti. Szerinte a csőd oka az elmúlt évek rossz gazdálkodása, és jó néhány hóban szegény szezon. A síterep vezetője még bízik az állami (tartományi) mentőövben, de ezzel nincs egyedül, hiszen a szezon végére jó néhány karintiai síterep hasonló bajban lesz.
KOMMENTEK

Szállástippek
Haus Lavendel
Családias hotel 25 barátságos, vintage stílusban berendezett szobával és apartmanokkal, félpanziós ellátással, Gerlitzen síterepétől 10 km-re, Arnoldstein síterepétől 35 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (3)
Haus Im Hochtal
Haus im Hochtal 3 háziállatmentes, szépen berendezett, felújított 4-6 fős apartmant kínál a karintiai Bad Bleibergben.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.